Praznicul Bobotezei la Marea Baltică

Miercuri, 6 ianuarie 2010, de Praznicul Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a slujit împreună cu un sobor de preoți Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului” din Stockholm.

În cadrul Liturghiei, după rugăciunea amvonului, s-a organizat o procesiune în apropierea bisericii, la marginea lacurilor care au ieșire la Marea Baltică, unde s-a săvârșit slujba de sfințire a apei și au fost binecuvântați credincioșii cu Aghiasma Mare. La final, potrivit Tradiției ortodoxe, arhiereul a aruncat Sfânta Cruce în apă, fiind ridicată de unul dintre cei doi enoriași din comunitate care au intrat în apă pentru a împlini acest gest liturgic, primind fiecare din partea Preasfințitului Macarie câte o icoană. Anul trecut Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit de Bobotează aceeași rânduială, în mijlocul credincioșilor din Göteborg, Suedia, pe țărmul Mării Nordului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a vorbit și despre faptul că aruncarea și scoaterea crucii din apă la Praznicul Botezului Domnului, semnifică intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului pe care o sfințește cu propriul Său trup. Apa fiind seva universului și a tuturor elementelor cosmice, întregul univers primește sfințirea după cum arată și una dintre cântările praznicului: Hristos S-a botezat, El iese din apă și odată cu el purifică o lume întreagă.

Comentarii Facebook


Știri recente