Praznicul Bobotezei la Buzău

Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău a fost oficiată, cu prilejul Bobotezei, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. Ierarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfințirea mare a apei la Agheasmatarul din vecinătatea lăcașului de cult, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre importanța deosebită a praznicului, arătând că „Botezul Domnului este taina Teofaniei sau a descoperirii Preasfintei Treimi; până la acest moment, poporul evreu nu avea conștiința Dumnezeului treimic. Știa că Dumnezeu este Unul, dar își închipuia că este o singură monadă – Dumnezeu unic și în ființă, și în Persoană. Dumnezeu nu S-a descoperit în chip deplin, pentru că evreii nu erau capabili să priceapă. Acum, însă, la Botezul Fiului Său întrupat, S-a revelat în chip deplin. Mântuitorul Hristos, cu recomandare de la Dumnezeu-Tatăl – Care a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3, 17) -, dar și cu recomandare de la Sfântul Ioan, Prorocul și Înaintemergătorul Domnului – „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29) -, Și-a început propovăduirea. Mai întâi, S-a dus în Pustia Carantaniei, unde S-a lăsat ispitit de diavol, pe care l-a biruit, apoi a început să predice oamenilor Evanghelia Împărăției, rostind aceleași cuvinte ca și Sfântul Ioan Botezătorul: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor” (Matei 4, 17)”.

Numeroși clerici și credincioși au pornit, din fața Catedralei arhiepiscopale, în procesiune către râul Buzău. Acolo, într-un loc special amenajat, a fost oficiată slujba Aghesmei Mari. Potrivit tradiției, unul dintre participanți a recuperat Sfânta Cruce din apă.

Comentarii Facebook


Știri recente