Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Catedrala istorică din Caransebeș

La praznicul Adormirii Maicii Domnului Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

După cum a precizat Diac. Pavel Canea, ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineţii în faţa sfântului locaş de către un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de foarte mulţi credincioşi caransebeşeni. În continuare, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe sema Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş pe arhidiaconul Ilie Florin Ciucur, inspector eparhial. Totodată ierarhul l-a hirotesit pe noul hirotonit, duhovnic și iconom-stavrofor. Fiind Praznicul Adormirii Maicii Domului, iar perioada premergătoare fiind una de post şi pregătire foarte mulţi credincioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

Părintele Ilie Florin a fost hirotonit tocmai în această catedrală pentru că aici și-a început activitatea ca și paraclisier, apoi a fost chemat de către noi ca să slujim împreună la catedrala cea nouă și în toate biseircile, mănăstirile și schiturile din această eparhie, dar și în alte eparhii din țară și din străinătate. Astăzi a fost într-adevăr o liturghie și un eveniment special din viața noastră și din viața Bisericii Ortodoxe Române din Banatul Montan. Hirotonia a vut loc tocmai la praznicul Maicii Domnului pentru că pe 15 august, în urmă cu 33 de ani, părintele Florin a fost botezat în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt și tot la acest praznic important a fost hirotonit în treapta diaconiei, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Catedrala istorică are un trecut istoric foarte bogat deoarece aici au fost instalaţi toţi ierarhii Caransebeşului, ea fiind catedrală episcopală până când s-a terminat catedrala actuală din centrul civic al municipiului Caransebeş, a spus Darius Herea. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului.

Comentarii Facebook


Știri recente