Praznicul Adormirii Maicii Domnului în Eparhia Caransebeșului

În ajunul praznicului „Adormirii Maicii Domnului”, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, unde a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei cu Litie a praznicului, iar în continuare slujba Utreniei în cadrul căreia s-a cântat și Prohodul Maicii Domnului, după cum ne-a menționat Diac. Nicolae Codrea.

Tot în ajunul praznicului „Adormirii Maicii Domnului”, arhimandritul Constantin Timiș, vicarul administrativ al Episcopiei Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a mănăstirii caransebeșene Teiuș, unde a oficiat slujba Vecerniei cu Litie în cadrul căreia a tuns în treapta rasoforiei pe fratele Ionel Tibil.

La praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, Mănăstirea Teiuș de lângă Caransebeș și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal.

„Frumusețea lăuntrică a Maicii Domnului ne cheamă și ne îndeamnă pe noi și pe toți dreptmăritorii creștini până la sfârșitul veacurilor, să o preacinstim în toată vremea și în tot ceasul, dar mai ales la aceste zile de prăznuire, la aceste popasuri duhovnicești care sunt sărbătorile din cursul anului bisericesc închinate Maicii Domnului. Anul bisericesc se încheie cu praznicul Adormirii Maicii Domnului un praznic ales, un praznic împărătesc și de asemenea, anul bisericesc debutează cu praznicul Nașterii Maicii Domnului. Maica Domnului deschide și închide cursul anului bisericesc pentru că prin Maica Domnului, Dumnezeu la plinirea vremii s-a făcut om asemenea nouă”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

În toamna anului 1998, într-o ședință a Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului, s-a decis construirea unui așezământ monahal în orașul de reședință și numirea ca egumen al acestuia a ieromonahului Justinian Tibil. Acest așezământ monahal, pus sub ocrotirea Maicii Domnului, și-a serbat pentru prima dată hramul în 15 august 1999, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului, când s-a pus și piatra de temelie a bisericii mănăstirești. Situată în cetatea Caransebeșului, Mănăstirea de la Teiuș a devenit pentru toți caransebeșenii loc de bucurie duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente