Prahova | PS Ieronim Sinaitul a sfințit casa praznicală din Zalhanaua

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a slujit duminica aceasta în Parohia Zalhanaua din județul Prahova. Episcopul vicar patriarhal s-a aflat în această comunitate pentru a sfinți casa praznicală construită de curând.

Ceremonialul liturgic din 24 septembrie 2017 a fost oficiat pe un podium amenajat în curtea bisericii din Zalhanaua. Din soborul slujitor au făcut parte, alături de ierarh, Pr. Mihăiță Stroe, Protoiereul Protopopiatului Ploiești Sud, și Pr. Paroh Cristian Anton.

Preasfinția Sa a apreciat eforturile depuse atât pentru lucrările efectuate la sfântul locaș care urmează a fi pictat, cât și pentru construcția casei praznicale. Casa praznicală va găzdui slujbele dumnezeiești în perioada pictării bisericii.

Mica, dar frumoasa dumneavoastră bisericuță va fi pictată după tradiția răsăriteană ortodoxă, care ne înfățișează în biserică atât Vechiul cât și Noul Testament dar și istoria Bisericii prin prezența în special a sfinților, precum spunea Sfântul Ioan Damaschin „ca pe o Scriptură sau ca pe o carte de istorie deschisă la toate paginile sale”, a spus PS Ieronim, conform Trinitas TV.

Sfințirea casei praznicale a avut loc după Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, pentru activitatea desfășurată, părintele paroh a fost hirotesit sachelar. Cei care au ajutat la ridicarea casei de prăznuire au primit ordinul Sanctus Stephanus magnus, iar primarului localității Mănești i-a fost oferită diploma Justinian Patriarhul.

Evenimentul a fost unul special pentru credincioși, deoarece din 1991, de la sfințirea bisericii parohiale, nu a mai avut loc o Sfântă Liturghie arhierească în localitatea prahoveană Zalhanaua.

Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorhe a funcționat ca filială a parohiei Mănești, până în anul 1977, când preotul de atunci a ridicat o biserică din lemn pentru credincioșii din Zalhanaua. În anul 1987, în urma unui incendiu, biserica a ars până la temelie. Actualul locaș de cult a fost ridicat cu ajutorul credincioșilor și urmează să fie împodobit cu pictură.

Foto: captură Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente