Prahova: O biserică închinată Sf. Parascheva a fost sfințită la exact 380 de ani de la sosirea moaștelor sale la Iași

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a sfințit duminică la Tătaru, județul Prahova, o nouă biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Această biserică ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Parascheva se sfințește în ziua când se împlinesc 380 de ani de când moaștele ei au fost aduse la Iași”, a precizat la predică Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

PS Timotei a mărturisit că este o negrăită bucurie să constate faptul că evenimentul nu a fost aranajat sau gândit în mod special ca să aibă loc în această zi.

„380 de ani de când Sfânta Parascheva ocrotește Moldova, pământul românesc și adună împrejurul ei mulțime de credincioși cum rareori se întâmplă, chiar în lume, nu doar la noi în țară”.

„Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns la Iași în vremea unui voievod darnic care trimitea anual ajutoare la Patriarhia Constantinopolului aflată în vremuri grele sau la Locurile Sfinte de la Muntele Athos, în Orient ș.a.m.d.”, a spus ierarhul.

PS Timotei a subliniat că și înainte de a ajunge la Iași moaștele ei, Sfânta Parascheva era cinstită în multe biserici din Moldova și chiar din Transilvania.

„La Rășinari exista o biserică ocrotită de Sf. Parascheva, de vreo sută și cincizeci de ani înainte de aducerea moaștelor, Catedrala din cetatea Romanului, la fel, a fost așezată de Petru Rareș sub ocrotirea Sf. Parascheva”, a amintit Preasfinția Sa.

După slujba de sfințire, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie la altarul exterior amenajat în curtea bisericii. În cadrul slujbei a fost oficiată o hirotonie în preot.

La final, au fost acordate mai multe distincții celor care au sprijinit construirea noii biserici prahovene.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente