Pr. Viorel Ioniţă deschide seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” a Facultăților de Teologie Ortodoxă din țară

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” al Universității „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, sub coordonarea pr. prof. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan și a pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan- Ivanov, inaugurează miercuri, 2 martie 2022, seria de conferințe „Historia Ecclesiastica – direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească”.

Potrivit organizatorilor, prelegerile vor fi susținute pe parcursul acestui an de două ori pe lună, în zilele de miercuri, după un program făcut public pe site-urile Facultăților de teologie partenere.

Conferențiarii din acest an vor fi profesorii de istorie bisericească: Viorel Ioniță, Ioan-Vasile Leb, Nicolae Chifăr, Emanoil Băbuș, Ioan Moldoveanu, Ion Vicovan, Daniel Buda, Mihail Simion Săsăujan, Daniel Benga, Ionuț Tudorie, Paul Brusanowski, Gabriel-Viorel Gârdan.

Afişul evenimentelor.

Prima prelegere din această serie de conferințe va fi susținută, miercuri, 2 martie 2022, începând orele 19:00, de Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, având ca temă „Istoria Bisericească Universală – disciplină de studiu și domeniu de cercetare la centenarul morții lui Eusebiu Popovici”. Prelegerea va putea fi urmărită online pe platforma Zoom, și poate fi accesată de pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.

Obiectivele proiectului sunt o mai bună colaborare dintre Facultățile de Teologie Ortodoxă partenere, cultivarea interesului pentru istoria bisericească, mediatizarea specialiștilor în istorie bisericească din fiecare Facultate și dezvoltarea unui mediu de dezbatere academică.

„Aceste întâlniri arată publicului larg că Istoria oferă o înțelegere obiectivă a trecutului, reconstituit pe baza surselor, dar și livrează în mod atractiv provocări pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim și mai ales achizițiile istorice care modelează viața și gândirea Bisericii. De fapt istoria Bisericii nu inventariază doar evenimente și informații, ci prezintă în primul rând experiența vie a comunității de credință, care este chemată să întrupeze și să exprime în lume promisiunea împărăției cerurilor”, se precizează în comunicatul organizatorilor.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente