Pr. Viorel Ioniță: Cooperarea cu Părintele Patriarh ­Daniel mi-a dat totdeauna senzația că zbor

Într-o serie de mărturii oferite Ziarului Lumina, Părintele Viorel Ioniță vorbește despre colaborările cu Patriarhul Daniel pe care l-a cunoscut încă din 1975-1976, pe când Preafericirea Sa urma cursurile de doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din București, sub îndrumarea părintelui Dumitru Stăniloae.

„Atunci am avut prilejul să stau în mai multe rânduri de vorbă cu tânărul doctorand Dan Ilie Ciobotea și mi-am dat seama că aveam în față un partener de dialog de excepție”, a declarat Pr. Viorel Ioniță.

Apoi, în 1983, Pr. Ioniță a făcut parte din delegația Bisericii noastre la a VI-a Adunare Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver, Canada, condusă de vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie al Transilvaniei.

„Din partea personalului organizației de la Geneva era prezent la această întrunire și profesorul Institutului Ecumenic de la Bossey, dr. Dan-Ilie Ciobotea. Delegația română se întâlnea foarte des în jurul Mitropolitului Antonie, întruniri la care participa mai totdeauna și tânărul teolog român, care se remarcase deja pe plan inter­național”.

„În discuțiile pe diferite teme care aveau loc cu prilejul acelor întâlniri, tânărul profesor i-a impresionat pe toți, impunându-se în primul rând prin simțul său profund al teologiei ortodoxe și al rolului Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi”.

„În ianuarie 1990, consilierul patriarhal arhimandrit dr. Daniel Ciobotea activa în ­calitate de director al Sectorului de teologie contemporană și dialog ecumenic din cadrul Cancelariei Sfântului Sinod și de conferențiar la Institutul Teologic Universitar din București, unde a fost foarte iubit de studenți. În vâltoarea acelor vremuri, stu­denții teologi au votat care dintre profesorii lor puteau să continue activitatea lor și care trebuiau să plece din institut, iar arhimandritul conf. dr. Daniel Ciobotea a primit toate voturile favorabile”.

Ulterior, Pr. Viorel Ioniță a colaborat cu actualul patriarh pe când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Am avut onoarea să fiu invitat să predau la nou-înfiin­țatul Institut Teologic de la Iași. Primul rector al acestui institut a fost vrednicul de pomenire ­Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar la Iași, iar după promovarea sa pe scaunul istoric de la Suceava am fost numit rector al acelui institut”.

„Pe parcursul celor aproximativ trei ani (1990-1993), cât am făcut naveta la Iași, căci postul meu de bază era la Institutul Teologic din București, am fost intens ocupat cu organizarea noului institut, cu recrutarea de cadre didactice calificate, cu înființarea de noi direcții de studiu, din care s-a impus specializarea de ­Teologie și Artă Sacră, iar în final cu încorporarea acelui institut ca Facultate de Teologie Ortodoxă în cadrul Universității „Al. I. ­Cuza” din Iași, devenind primul ei decan”.

„Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul direct al ­Mitropolitului de la Iași de atunci, iar cooperarea cu Preafericirea Sa a fost totdeauna prilej de bucurie și înălțare. Am lucrat cu mai mulți superiori ai mei, chiar și aici, la Geneva, și cooperarea greoaie cu unii dintre ei îmi dădea totdeauna senzația că mă târăsc pe pământ, pe când cooperarea cu Părintele Patriarh ­Daniel mi-a dat totdeauna senzația că zbor”, a concluzionat Părintele Viorel Ioniță.

Vezi integral în Ziarul Lumina.

Foto credit: Basilica.ro / Robert Nicolae

Comentarii Facebook


Știri recente