Pr. Nicolae Steinhardt evocat la Baia Mare | „Creştinismul nu ne scapă de suferinţă, dar ne oferă miraculosul mod de a o suporta”

Nicolae Steinhardt Evocat la Baia Mare2

Părintele Nicolae Steinhardt – unul din cei mai cunoscuţi eseişti din România, monah şi deţinut politic în perioada comunistă-, a fost evocat joi, 30 martie 2017, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, informează Radio Renaşterea.

Evenimentul a fost moderat de Arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, mănăstire de metanie şi de vieţuire a marelui cărturar.

În rândul auditoriului s-au aflat: Conf. Univ.  Florian Roatiş, vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”, membri ai Fundaţiei, preoţi din judeţele Maramureş şi Satu Mare, cadre universitare, studenţi teologi, elevi seminarişti, oameni de cultură din judeţ, creştini iubitori ai operei marelui erudit, public interesat.

În cadrul întrunirii, părintele consilier eparhial Pr. Dr. Cristian Ştefan a transmis mesajul de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin:

Prin prezenţa dumneavoastră numeroasă dovediţi cât de mult ţineţi la Părintele Nicolae Steinhardt şi faptul că nu-l daţi uitării, fiind prezenţi la orice fel de manifestare îi este dedicată. Cred că ne este suficient să ne reamintim acele cuvinte ale dânsului, care, ajuns în detenţie, spunea atât de frumos; creştinismul nu ne scapă de suferinţă, dar ne oferă miraculosul mod de a o suporta.

2017 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul comemorativ al Patriarhului Justinian, al apărătorilor ortodoxiei şi al celor închişi în închisorile comuniste. În acest sens, Arhim. Macarie Motogna a evidenţiat jertfelnicia părintelui Nicolae şi faptul că a fost un dârz apărător al Ortodoxiei în închisorile comuniste, acolo unde a primit şi botezul.

Părintele Nicolae Steinhardt a fost nu numai un apărător, ci un mărturisitor al credinţei celei adevărate, al credinţei ortodoxe. Părintele a făcut închisoare în perioada comunistă şi în acest răstimp el s-a convertit la Ortodoxie. În 15 martie 1960 a fost botezat de către Părintele Mina Dobzeu, a spus părintele stareţ Macarie Motogna.

Părintele Prof. Univ. Dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, vorbind despre „Transformarea pozitivă a persoanei prin experierea detenţiei, în viziunea lui N. Steinhardt”, a spus:

A-l evoca pe Părintele Nicolae, mai ales într-un an ca acesta în care îi comemorăm pe mărturisitorii din închisoare, este o datorie de conştiinţă. Suntem obligaţi să facem aceasta. Cel care citeşte doar o singură pagină din Jurnalul fericirii îşi dă seama că are de face cu un om atipic. Cu un creştin care a gândit altfel creştinismul. Evocarea lui reprezintă prezentarea transformării unui om care s-a regăsit în Hristos şi în credinţa în El.

La rândul său, Conf. Univ. Dr. George Ardeleanu, Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a relatat, cu probitatea sa ştiinţifică în opera marelui erudit, despre convertirea la ortodoxie, situându-l „Între libertatea suferinţei şi fericirea lipsei de libertate: Procesul şi Detenţia lui N. Steinhardt”.

Participanţii la evocare au vizionat, în Muzeul Episcopiei, expoziţia cu documente din perioada de detenţie a lui N. Steinhardt, aflate în dosarele de la CNSAS, expuse pentru prima dată în Maramureş.

Comentarii Facebook


Știri recente