Pr. Nicolae Dima: Cine învață lecția crucii, învață lecția vieții

În a treia duminică din Post, pr. Nicolae Dima le-a vorbit credincioșilor din Biserica „Sf. Nicolae dintr-o Zi” despre puterea Sfintei Cruci:

„Cine învață lecția crucii, învață lecția vieții”.

Încă de la începutul cuvântului, pr. Dima a evocat lucrarea „Erminii Scripturistice”, al cărei autor este Sf. Efrem Sirul, în care este explicată așezarea mereu în mijloc a Sfintei Cruci:

„«Crucea este în lume ceea ce era pomul vieții în rai.» Crucea este în mijlocul lumii, Crucea lui Hristos de pe Golgota este înfiptă în mijlocul lumii. Urmăriți gravitația civilizației creștine în jurul crucii. Toți ne învârtim în jurul crucii, în jurul unui Ierusalim, care geografic își schimbă poziția”, a transmis pr. Nicolae Dima.

„Acolo unde este comoara ta, este și inima ta. Nu locul geografic ne interesează, ci faptul că ne orientăm viața după Sfânta Cruce. O simțim în mijlocul vieții noastre și în mijlocul lumii”.

Ce reprezintă Sf. Cruce?

Potrivit pr. Nicolae Dima, atenția creștinului ar trebui îndreptată asupra puterii Sfintei Cruci, și nu asupra greutății de a purta povara crucii. Există oameni fragili și neputincioși, care reușesc să facă față suferințelor lumești. Exemplificând cazul unui creștin care nu-și putea ierta tatăl pentru copilăria chinuită, pr. Dima spune:

„Cum să-și ierte tatăl? Este o cruce. Te pironești pe cruce. Iertând, ai zice că nu e mai lucru. Este exact ființa ta bătută în cuie. Nu faci ceea ce-ți vine să faci, ci faci ceea ce trebuie să faci. Tensiunea este mereu actuală, între ceea ce știu și ceea ce vreau sau pot. Întotdeauna știu ceea ce trebuie să fac, întotdeauna nu fac ceea ce trebuie pentru că mă descopăr pe mine prea slab”.

„A răbda este o formă de cruce. Ce este răbdarea? Să stai într-un colț și să aștepți să treacă”.

Lecția răbdării a fost explicată prin cazul unui unchi rămas paralizat după un accident de mașină. Pr. Nicolae Dima descrie ca model starea celui rămas mobilizat la pat:

„Nu și-a mai revenit niciodată. Chinul lui și al soției lui a durat 30 de ani. Nu l-am văzut altfel decât vesel și bine dispus, optimist. A fost un model viu pentru noi de răbdare activă”.

Nu orice suferință este mântuitoare

Părintele Dima spune că pentru ca o suferință să fie mântuitoare, ea trebuie dusă în mod conștient cu Mântuitorul. Citând din Sf. Dumitru Stăniloae, părintele spune că Hristos reia crucea împreună cu fiecare om în parte.

„Tot Sf. Dumitru Stăniloae spune așa: «Nu se poate scoate răul din fire decât prin încordarea firii». Crucea de la mijlocul postului înseamnă o reîncordare a firii. Firea te trage în jos tot timpul”, a adăugat pr. Dima.

„Încordarea firii, spune tot pr. Dumitru Stăniloae, este eroismul răbdător, o activare a tuturor puterilor pe care le avem în sufletul nostru. Exercițiul postului, de fapt, acesta este”.

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente