Pr. Iosif Bena, fizician de elită: Conspirațiile ne fac leneși și mândri. Creștinii își asumă responsabilitatea

Un preot român din Paris, fizician de elită, a vorbit într-un interviu acordat Press One despre conspiraționism, pentru că, a spus el, „atunci când văd că cineva spune o prostie nu rezist fără să-i arăt că greșește” dar și pentru faptul că credincioșilor săi acest lucru le face mult rău.

„Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător. Cu cât o comunitate acceptă mai mult conspiraționismul, cu atât o duce mai prost”, crede părintele Iosif Bena.

Iosif Răzvan Bena (45 de ani) este unul din cercetătorii de top de la Institut de Physique Theorique CEA – Saclay și preot la Paris (Palaiseau) în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

„Multora dintre credincioșii noștri le face foarte mult rău. Sunt invadați pe Facebook, pe Twitter cu astfel de teorii, încep să le creadă și după aceea nu se mai protejează și ajung în spital cu probleme. Am un credincios care a fost în spital cinci săptămâni, în comă, intubat. Vărul unui alt credincios a murit recent după ce a fost intubat în România. Sunt oameni simpli care văd ceva pe internet, îi dau crezare, refuză să se protejeze, să poarte mască și apoi mor”.

„Eu nu pot, ca preot, să nu lupt împotriva acestor dezinformări. Ba mai mult, e o datorie, mai ales că pot să-mi dau seama unde este adevăr și unde e minciună”.

Conspirațiile ne fac leneși și mândri

Preotul spune că a crede în diverse teorii e liniștitor, dar pe de altă parte fals, și asta e o mare problemă, e abordarea leneșului. „Dacă nu merg lucrurile cum trebuie, îți sufleci mânecile și te pui pe treabă”

„Omul leneș va spune: ah, nu merge? De vină e ăla sau ăla sau ăla. Când te confrunți cu o problemă, soluția nu e să spui că de vină e Soros sau Bill Gates. Soluția e să întrebi: ce pot eu să fac?

Pe de altă parte, faptul că crezi și răspândești astfel de lucruri poate fi și o dovadă de mândrie.

„Atunci când tu îți închipui cum au făcut ăia de la Pfizer vaccinul și afli că au introdus în vaccin o nanoparticulă lipidică, te crezi un soi de iluminat, un far călăuzitor. Ooooo, toți ăia care se vaccinează sunt proști, vă spun eu cum stau lucrurile”.

„Mai sunt unii care se folosesc de tot felul de texte din viețile sfinților. Sau de anumite prorocii în care se spune că se va întâmpla ceva rău. Și se apucă și interpretează și citesc aceste prorocii ca pe Nostradamus. Ia uite ce a spus sfântul cutare, că o să vină aia și aia! Doar eu și cu sfântul înțelegem lumea, vedem semnele vremurilor, restul, începând cu Episcopii și Patriarhul, sunt niște proști care orbecăie cu măștile și cu vaccinurile lor, cu pandemia și spitalele lor”.

„E și mândria, deci. E și un sentiment plăcut să te vezi pe tine în compania sfântului Paisie. Noi cu noi, restul cu gloata. E foarte plăcut, îți place când e așa, dar trebuie să învățăm că nu e corect”, atrage atenția Pr. Iosif Bena.

Creștinii își asumă responsabilitatea

Părintele Iosif citează din rugăciunile la vreme de boli molipsitoare și spune că acolo „textul e foarte clar, cristalin, nu spune că a greșit Soros sau Bill Gates și nu spune: vai, săracii de noi, suntem atât de buni și uite ce ni s-a întâmplat!”

„Nu, toate textele spun clar: vinovați suntem noi, fărădelegi am făcut noi, din pricina păcatelor noastre s-a întâmplat asta. Creștinii își asumă responsabilitatea, s-a întâmplat din pricina păcatelor noastre. Când înțelegi asta, te comporți altfel. Dacă dai vina pe alții, atunci tu ești ăla bun. Nu mai e nevoie să te spovedești, nu mai e nevoie să lupți cu tine, nu mai e nevoie să te faci mai bun. Ești perfect așa cum ești. Tu ești perfect și Bill Gates e vinovatul”.

„Conspiraționismul e o pseudo-religie. Nu mai vedem lucrurile cum vin de la Dumnezeu”.

În interviu, părintele Iosif vorbește despre raportul dintre știință și religie, despre vaccin, purtatul măștii la slujbe și povestește cum a trecut comunitatea sa parohială prin pandemie.

Citește interviul integral pe Press One.

Vezi și ce le-a transmis credincișilor părintele Iosif referitor la rolul Bisericii în timpul epidemiei.


Sursă foto: Press One ©Didier Touzeau/CEA

Comentarii Facebook


Știri recente