Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA).

Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a susținut o conferință prin intermediul platformei Zoom, în cadrul Taberei duhovnicești AROLA.

Au participat Mitropolitul Nicolae, Episcopul Ioan Casian, Adriana Căruntu, inspector eparhial și directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și mai multe comunități din eparhia celor două Americi – printre care Mănăstirea Middletown din New York și Mănăstirea Allegan din Michigan.

Tema conferinței susținute de Părintele Consilier eparhial Ionuț Tutea a fost „Prețuirea și ajutorarea vârstnicilor – expresii ale maturității spirituale și sociale”.

„Este esențial să vedem în fiecare dintre aceste persoane vârstnice pe părinții și bunicii noștri. Numai în felul acesta îi putem ajuta, le putem fi alături cu toată dragostea de care suntem capabili”, a spus Părintele Ionuț Tutea.

„Există foarte multe legi care reglementează grija pe care societatea trebuie să o poarte acestor persoane, legi valabile atât la nivel internațional, pornind de la Carta Drepturilor Omului, dar mai ales legi specifice la nivel național, care caută să mențină același standard de viață pentru persoanele care ajung la vârsta bătrâneții.”

„Toate aceste legi pleacă de la moștenirea creștină a civilizației vestice, așa cum o cunoaștem noi și au la bază referințele din Vechiul Testament, din Noul Testament, în care ne este lăsat ca poruncă să respectăm bătrânii, să cinstim pe tatăl și pe mama noastră”, a subliniat invitatul AROLA.

„Sunt porunci fundamentale, care trebuie să guverneze fiecare zi a existenței noastre.”

„În Noul Testament îl vedem pe Dreptul Simeon ca model și ocrotitor al persoanelor vârstnice. Era învățat, drept, temător de Dumnezeu, răbdător, plin de credință și de nădejde”, a precizat Părintele Ionuț Tutea.

Iar ca modele de răsplătire a roadelor credinței la bătrânețe îi avem pe Prorocul Zaharia și pe Elisabeta, soția lui: „Printr-o viață dreaptă și rugăciune neîncetată, primesc binecuvântarea de a avea moștenitor.”

„A fi alături de persoanele vârstnice nu este doar o obligație, ci este un mod de a ne desăvârși existența în comunitate”, a mai spus consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În ultima parte a conferinței, participanții au adresat întrebări invitatului. Pentru că participanții au simțit că subiectul nu a fost epuizat, și-au propus să-l mai invite pe părinte pentru o altă conferință în viitor.

Tabăra duhovnicească AROLA s-a desfășurat în sistem hibrid – cu participare fizică și online în mai multe locații din SUA și Canada, în perioada 17-19 martie. Tabăra a avut tema „Punte între generații”.

Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie continuând cu slujba Parastasului și a fost urmată de ateliere de creație în care doamnele mai experimentate le-au învățat pe celelalte diverse meșteșuguri artizanale.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente