Pr. Cosmin Pricop la Denia de la Catedrala Patriarhală: Trăim real și deplin evenimentele de atunci

„Nu trăim astăzi și nu săvârșim astăzi în biserică niște replici ale originalului, ci trăim real și deplin evenimentele de atunci la care, însă, nu avem acces istoric pentru că ele s-au întâmplat acum 2.000 de ani, dar la care avem acces duhovnicește pentru că ele se prelungesc în fiecare an”, a spus părintele lector Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie din București, luni seară la Denia de la Catedrala Patriarhală.

Preotul a adăugat că evenimentele petrecute atunci „se prelungesc cu fiecare săptămână a pătimirilor, ele se prelungesc cu fiecare moment pe care vrem să-L trăim în Biserică, urmându-L pe Hristos în pătimire, în răstignire, dar și în înviere”.

„Această călătorie la care suntem chemați de Biserică continuă astăzi cu ucenicii și cu Mântuitorul Iisus Hristos care se află în Ierusalim, ucenici care-L întreabă pe Mântuitorul Iisus Hristos când va veni sfârșitul”.

‘Fiți pregătiți

Mântuitorul Iisus Hristos nu le-a răspuns concret despre venirea sfârșitului lumii – nu pentru că nu ar fi știut – ci a încercat să le atragă atenția apostolilor asupra „momentelor cu adevărat importante pe care ei urmau să le trăiască în Ierusalim”.

„Îndemnul Mântuitorului Hristos către Sfinții Săi ucenici și apostoli, către toți cei care se aflau în Ierusalim alături de El este acesta: Fiți pregătiți cum se cade pentru momentul în care va veni Fiul Omului!”.

Pentru a le face mai accesibil îndemnul, Mântuitorul Iisus Hristos îl prezintă sub forma a trei pilde, dintre care Denia din Sfânta și Marea Marți „are ca temă teologică această pildă a celor zece fecioare”.

„Mântuitorul Iisus Hristos le spune ucenicilor că trebuie să fie pregătiți în permanență pentru întâlnirea cu El și le aduce în atenție această imagine a celor zece fecioare. Cinci dintre aceste fecioare erau înțelepte, ne spune textul Evangheliei după Matei de la capitolul 25, iar cinci dintre ele erau neînțelepte. Toate cele zece fecioare se pregătesc pentru întâlnirea cu Mirele, care nu este altcineva decât Mântuitorului Iisus Hristos”.

Cele zece fecioare

Cele zece fecioare din pilda spusă de Mântuitorul Iisus Hristos aveau câte o candelă cu untdelemn și așteptau venirea Mirelui.

„Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că aceste candele reprezintă fecioria, iar untdelemnul pe care îl poartă în plus cele cinci fecioare înțelepte arată milostenia. Și ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur că acest dar, această virtute a fecioriei, trebuie să fie dublată de milostenie”, a subliniat Părintele Cosmin Pricop.

Decanul Facultății de Teologie din București a evidențiat că „virtuțile care ne privesc pe noi personal, poate mai mult, trebuie să fie însoțite și de virtuți care privesc relația noastră cu cei de lângă noi”.

„Legătura fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu trebuie să se arate și trebuie să se descifreze și prin legătura fiecăruia dintre noi cu aproapele nostru, cu cei aproape ai noștri”.

„Așadar, fecioarele înțelepte sunt fecioarele care sunt pregătite cum trebuie pentru întâlnirea cu Hristos. Celelalte fecioare, cele cinci neînțelepte, nu se pregătesc cum se cade pentru această întâlnire și de aici putem înțelege că ele poate nu iau în serios această întâlnire cu Hristos Mirele”, a spus preotul Cosmin Pricop.

Să facem fapte bune

Părintele a subliniat că „întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos la momentul celei de A Doua Veniri și, în egală măsură, întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos la momentul judecății după încheierea acestei vieți, este o întâlnire în care contează tot ceea ce am făcut până atunci”.

„Contează faptele de milostenie pe care le-am făcut până atunci, asta ne învață această pildă: Trebuie să fim pregătiți pentru întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos în momentul celei de A Doua Veniri ale Sale, dar și în momentul în care ne vom întâlni cu El la judecată după moartea fiecăruia dintre noi, după trecerea fiecăruia dintre noi de la viața aceasta prin moarte la viața de după”.

„Și poate că în această săptămână, mai mult decât oricând, trebuie să ne hotărâm, trebuie să urmăm, să alegem și nădăjduim cu ajutorul Lui Dumnezeu ca alegerea pe care o vom face, în acest moment, în acest timp de o încărcătură duhovnicească specială, va fi alegerea care ne va conduce către întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos”, a îndemnat preotul.

„Pentru că, dacă trebuie să ne pregătim pentru o întâlnire cu Hristos în momentul judecății noastre și în momentul sfârșitului veacurilor, așadar, dacă trebuie să ne pregătim pentru o întâlnire cu Hristos pentru niște momente pe care nu le cunoaștem în acest moment, cu atât mai mult trebuie să ne pregătim pentru o întâlnire cu Hristos la momentul pe care îl știm, la momentul pe care îl cunoaștem”, a concluzionat Părintele Cosmin Pricop.

Vezi mai multe fotografii în Galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente