Pr. Constantin Necula: Știți prin ce e aurită, de fapt, Catedrala Națională?

Într-un interviu oferit pentru Doxologia, Pr. Constantin Necula face referire la Catedrala Națională despre care spune că este aurită „prin tandrețea deosebită a oamenilor care au atins piatra și au făcut ca ea să fie vie”.

„Aurul pe care îl are catedrala nu este minereu, ci este un aur mult mai de preț”, a explicat Părintele Constantin Necula.

„Poate că este momentul să spunem că ea este deja aurită. Catedrala Națională este aurită de oamenii aceia care muncesc acolo non-stop, de dimineață până seara, e aurită de nădejde și de faptul că este una dintre cele mai importante construcții pe care le are Ortodoxia astăzi”, a subliniat preotul.

„E aurită de frumusețea tuturor oamenilor care au lucrat acolo. Eu i-am văzut în repetate rânduri, pentru că nu am fost martor doar în clipa în care s-a sfințit. I-am văzut muncind, i-am văzut stând în macara în vreme de furtună și pe timp de ploaie. Știu cum s-au ales pietrele, știu cine le-a cărat și am rămas entuziasmat de cum a fost așezat fiecare lucru de acolo”.

„Știți prin ce e aurită, de fapt, Catedrala Națională? Prin tandrețea deosebită a oamenilor care au atins piatra și au făcut ca ea să fie vie”, a concluzionat părintele profesor.Preotul a spus că lăcașul de cult sfințit la finalul lui 2018 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu „este singura construcție dintr-o zonă dezurbanizată cu totul” și a rememorat o amintire despre „regiunea aceea, Uranus”.

„Într-una dintre plimbările mele cu tata pe acolo, pe când eram mic, am urcat scările de acolo, care au fost dărâmate, și mi-am dat seama, acum, că acele scări nu erau altceva decât începutul acestei catedrale – o scară care ne duce la cer.”

Interviul adus în atenție a fost realizat de Doxologia în ianuarie 2019 și poate fi urmărit integral la următorul link.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook

Comentarii recente
 1. CATEDRALA

  „Slava lui Dumnezeu pentru toate” a spus Marele Parinte al Bisericii – Sfantul Ioan Gura de Aur, la sfarsitul calatoriei sale pamantesti, in si prin aceasta viata!
  La fel spunem si noi, dreptslavitorii crestini romani acum, cand cu ochii nostrii am vazut si cu glasurile noastre marturisim lucrarea lui Dumnezeu, cea plina de Har, Dar si Binecuvantare, in contextul implinirii marelui eveniment, solemn, al Tarnosirii Catedralei noastre Nationale, Catedrala biruintei, a bucuriei, a izbavirii, a sfintirii si a mantuirii neamului nostru romanesc, acum, in anul nostru centenar, fiind, practic, singurul „produs finit, incheiat si realizat” in tot acest (ras)timp!
  Da, eu unul, aici si acum, dau slava Dumnezeului Celui Preainalt, aducand lauda, cinste, recunostinta, apreciere, pretuire si admiratie tuturor fondatorilor, ctitorilor, binefacatorilor, ostenitorilor, donatorilor, constructorilor si cinstitorilor acestui maret edificiu si sfant altar al Bisericii noastre Nationale, majoritare si Romanesti!
  In aceste imprejurari Biserica noastra a demonstrat si dovedit, inca odata, pentru a cata oara, ca are capacitatea desavarsirii lucrului inceput, finalizandu-l, ducandu-l la bun sfarsit, adica pana la capat, cu seriozitate, cu asumare, determinare si responsabilitate!
  Macar atata sa invatam si noi, din toate acestea: sa fim seriosi, corecti, onesti, demni, fermi, constiiciosi si responsabili, pana la capat!
  Altminteri, nu am ramas cu nimic altceva din tot acest an centenar decat cu CATEDRALA!

  Stelian Gombos

Lasă un răspuns


Știri recente