Poți fi un om politicos, dar viclean, ipocrit: PS Ignatie

„Poți fi un om politicos, dar viclean, ipocrit”, a spus duminică Episcopul Ignatie.  

„Te comporți elegant doar de fațadă”, a subliniat Preasfinţia Sa la Sfânta Liturghie oficiată în Parohia Văleni, în Duminica a 17-a după Rusalii, numită şi a Cananeencei.

Episcopul Huşilor a vorbit despre calităţile sufleteşti ale femeii cananeence şi cum ar putea fiecare dintre noi să şi le însuşească într-un mod corect.

Principalele afirmaţii:

Femeia, în dialogul pe care l-a avut cu Mântuitorul, a dat dovadă de curaj, politețe și inteligență sclipitoare.

Un om credincios – conștient de ce crede în Dumnezeu, de ce vine la Biserică – este un om inteligent.

A fi conștient înseamnă să avem capacitatea de a împărtăși celui de lângă noi credința, motivele pentru care noi credem.

O credință teoretică, care nu se fundamentează pe trăire, pe experiența personală, nu va convinge pe nimeni. Nu face parte din adâncul ființei noastre, nu este parte componentă din viața noastră.

Rar găsim oameni care să întrupeze curajul – capacitatea de a spune elegant, cu foarte  mult respect, un punct de vedere discordant față de interlocutorul lor – , dar să o facă cu foarte multă politețe.

Femeia din Evanghelie nu a intrat într-o polemică cu Domnul Hristos, într-o contradicție, așa cum noi, din păcate, suntem obișnuiți. 

Când cineva are altă părere decât a noastră, intrăm într-o polemică foarte grosolană. Când nu mai sunt argumente, începem atacul la persoana respectivă, legându-ne de viața privată.

Însăși inteligența ne ajută să ne comportăm ca femeia cananeeancă: cu curaj și foarte multă politețe.

De multe ori și politețea poate fi deformată. Poți fi un om politicos, dar viclean, ipocrit. Te comporți elegant doar de fațadă. Când te întâlnești cu altcineva, murdărești identitatea celui de dinainte, îl bârfești, îl calomniezi.

Un om politicos nu bârfește. Aceasta este lampa de control din care ne putem da seama că cineva nu este ipocrit: nu îl bârfește pe cel pe care a vrut să îl impresioneze prin comportamentul lui.

Dumnezeu ne-a înzestrat – fără să fim psihologi – cu un simț deosebit în ceea ce privește falsul, ipocrizia și minciuna. Ne dăm seama, de departe, de un om șmecher, fals. Îl simțim.

Se mai întâmplă să ne și înșelăm și să nu fim siguri pe intuiția noastră, dar, în mare parte, simțim omul care vrea să ne viclenească și care crede că ne-a manipulat, atunci când noi îl trecem cu vederea și nu îi spunem. Se înșală.

Reperăm foarte ușor viclenia, ipocrizia și falsul!.

Foto credit: Episcopia Huşilor


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente