Postul – terapie a lăcomiei pântecelui?

Iisus – ca un doctor priceput, care poruncește unui bolnav pe care l-a făcut sănătos să nu mai săvârșească faptele din pricina cărora s-a îmbolnăvit – introduce după botez postul.

De aceea a postit și Iisus, nu că avea nevoie de el, ci ca să ne învețe pe noi. Pentru că păcatele săvârșite înainte de botez au adus robia pântecelui, Iisus – ca un doctor priceput, care poruncește unui bolnav pe care l-a făcut sănătos să nu mai săvârșească faptele din pricina cărora s-a îmbolnăvit – introduce după botez postul.

Pe Adam neînfrânarea pântecelui l-a izgonit din rai, ea a adus potopul pe timpul lui Noe, ea a pogorât trăsnete peste sodomeni. Cu toate că păcatul sodomenilor era desfrâul, totuși în neînfrânarea pântecelui își au originea și o pedeapsă și alta.

Acest lucru l-a lăsat pe Iezechiel să se înțeleagă, când a spus: Aceasta era fărădelegeasodomenilor: erau mândri, se îmbuibau cu pâine și trăiau numai în chefuri și în desfătări(Iez., 16, 49). Așa au ajuns și iudeii să săvârșească cele mai mari păcate, de la beție și de la trai bun au alunecat în fărădelegi.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia XIII, II, în col. PSB, vol. 23, p. 154)

Comentarii Facebook


Știri recente