Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat miercuri, 16 martie 2016, a treia parte a Canonului celui Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, la Catedrala Patriarhală.
La final, Preasfinţia Sa le-a transmis credincioşilor prezenţi faptul că „Postul Mare este un exerciţiu spiritual în timpul căruia ne luptăm cu tot ceea ce este urât şi rău în noi pentru a ne autodepăşi şi prin harul lui Dumnezeu să primim darurile cununilor care ne vin din harul lui Dumnezeu”. Ierarhul a mai precizat că „acest exerciţiu spiritual transfigurează lumea” şi „această speranţă pe care a adus-o Hristos Domnul ne aduce bucurie şi putere în suflet”.
Făcând referire la faptul că oamenii au libertatea de a alege, Preasfinţitul Părinte Ieronim a arătat că aceştia „aleg de multe ori calea răului, a patimilor, dar întrucât Dumnezeu a lăsat ca fapta omului să aibă valoare spirituală i-a lăsat omului şi libertatea să aleagă”. Dacă nu s-ar fi întamplat acest lucru, „omul, coroana creaţiei Sale, nu ar fi fost o fiinţă deplină”. Iar „omul, ca robot care nu are conştiinţă, ci împlineşte doar un program implementat dinainte, nu este o făptură desăvârşită, nu este o coroană a creaţiei”.
Preasfinţia Sa a mai evidenţiat că perioada aceasta a Postului celui Mare o „vedem ca pe un urcuş duhovnicesc în care analizăm toate aceste pilde pe care le avem în faţă pe care Sfântul Andrei Criteanul ni le-a înfăţişat în Canon”. De asemenea, „este perioada de a analiza cu toată acrivia duhovnicească toată istoria mântuirii până la Hristos, dar şi propovăduirea Evangheliei şi actele minunate pe care le-a săvârşit Hristos”.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul este citit în patru părţi în primele patru zile ale Postului Mare în cadrul Pavecerniţei Mari. Autorul Canonului, Sfântul Andrei Criteanul, s-a născut în Damascul Siriei, în jurul anului 660 d. Hr.