„Postul este un examen în care mintea își arată adevărata măsură”, a spus Protos. Joachim Bejenariu la Canonul Mare

În cuvântul rostit joi la finalul Canonului Mare oficiat în patru părți în prima săptămână din post, la Catedrala Patriarhală, Protos. Joachim Bejenariu a subliniat faptul că „postul este, înainte de toate, un examen duhovnicesc, o probă în care mintea își arată adevărata măsură”.

„Acest canon pe care l-am rostit în aceste prime zile ale Sfântului și Marelui Post este deodată meditație biblică și rugăciune smerită către Dumnezeu pentru sufletul nostru”.

„Postul acesta poate fi numit începutul primăverii duhovnicești, una dintre cântările Bisericii spune așa ‹Venit-a postul, maica curăției, cea care învinovățește păcatul și este vestitoarea pocăinței, purtarea îngerilor și mântuirea oamenilor, să strigăm noi credincioșii: Dumnezeule miluiește-ne pe noi›”.

Postul este un examen și o călătorie duhovnicească

„Rugăciunea vameșului ‹Dumnezeule, miluiește-mă!› se preface, aici, în perioada Sfântului și Marelui Post, într-un stih care dă tonul, care dă ritmul Canonului Sfântului Andrei Criteanul”.

„Postul este înainte de toate un examen duhovnicesc, postul este o probă în care mintea își arată adevărata măsură, în care voința noastră se întărește, iar sentimentul se lasă covârșit de harul Preasfântului Duh”.

„Postul este o călătorie duhovnicească, iar destinația finală este ziua cea mare a Învierii. Prin urmare, resorturile posibile sunt altele decât cele pe care lumea contemporană, secularizată, încearcă să le impună”.

Pe această cale, Părintele Protosinghel a subliniat faptul că „a posti nu înseamnă a rămâne închistat între barierele regimului alimentar, postul nu este reglementarea nutriției, postul este hrană pentru suflet și sprijin pentru trup”.

Postul trebuie însoțit permanent de rugăciune

„În viața Bisericii, postirea alături de rugăciune reprezintă respirația duhovnicească a creștinului, postul este eliberarea de sub robia păcatului, este eliberarea din temnița unei realități greșit și limitat înțelese de noi oamenii”.

„Valoarea postului este dată de împărtășirea plenară a Luminii Dumnezeiești din noaptea cea sfântă a Învierii. Legătura organică dintre post și Înviere nu poate fi nici depășită, nici ignorată, nici minimalizată pentru că ea constituie în esență măsura, canonul, eforturilor noastre”.

De asemenea Protos Joachim Bejenariu a explicat faptul că prin Rugăciunea inimii (Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul) „noi recunoaștem faptul că nu putem face nimic pentru mântuirea noastră fără ajutorul lui Dumnezeu, totul depinde de mila lui Dumnezeu”.

„Acesta este războiul nostru, lupta cu păcatul, lupta cu fărădelegea, lupta cu necazul nostru și cu păcatele noastre”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente