Pomenirea patriarhului Justin al României

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire patriarh Justin al României. După oficierea Sfintei Liturghii, în Catedrala patriarhală din București, la mormântul patriarhului Justin se oficiază o slujbă de pomenire, informează Ziarul Lumina.

Patriarhul Justin Moisescu s-a născut la 5 martie 1910 la Cândești, în Argeș. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Câmpulung Muscel, iar după absolvire a fost trimis la studii de patriarhul Miron al României în Grecia, la Universitatea din Atena, precum și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Strasbourg, Franța.

„Patriarhul Justin a fost un ierarh luminat, profesor de teologie, care a făcut studii strălucite în Franța și în Grecia. A predat mai multe discipline teologice la Varșovia, în Polonia, la București, Cernăuți și Suceava. A fost ales mitropolit al Ardealului în 1956, iar după un an a devenit mitropolit al Moldovei și Sucevei până în 1977. În această slujire a avut o lucrare meritorie în ceea ce privește restaurarea strălucitelor mănăstiri din nordul Moldovei, din județele Suceava și Neamț, dar și din județele Iași și Botoșani. Cu foarte multe greutăți a obținut fonduri de la bugetul statului și s-a implicat în mod deosebit pentru restaurarea mănăstirilor voievodale care se aflau în ruină. Patriarhul a avut o deschidere ecumenică deosebită. A participat la numeroase întâlniri internaționale atât între Bisericile Ortodoxe autocefale, cât și în cadrul unor organizații și Biserici creștine din Europa și din lume. A vorbit tuturor despre frumusețea Ortodoxiei românești și a fost o persoană respectată atât în rândul ierarhilor ortodocși, cât și în rândul reprezentanților celorlalte Biserici și organizații creștine”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La 12 iunie 1977, patriarhul Justin a fost ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, urmând în scaun vrednicului de pomenire patriarh Justinian.

„Păstorirea sa ca patriarh al României a fost îngreunată mult de perioada de privațiuni și abuzuri din anii 1980 a regimului comunist. El s-a confruntat atunci cu opoziția puternică a regimului aflat la putere și a văzut cum sub ochii lui, fără să își fi dat acordul, s-au dărâmat mai multe biserici în București. Acesta a fost marea tristețe a patriarhului Justin, de altfel ctitor și mare restaurator de biserici. De aceea, ultimii ani ai vieții lui au fost presărați cu foarte multe mâhniri provocate de aceste neîmpliniri, dar mai ales de atitudinea pe care a trebuit să o suporte în perioada respectivă. În ceea ce privește Catedrala patriarhală, s-a îngrijit de restaurarea ei în măsura în care acest lucru a fost posibil atunci. Lăcașul de rugăciune a fost restaurat parțial și a fost placat cu marmură în naos, pronaos și pridvor. A dorit să restaureze integral catedrala, dar nu i s-a permis acest lucru”, a spus părintele arhim. Timotei Aioanei. Patriarhul Justin a trecut la Domnul la 31 iulie 1986 și a fost înmormântat în Catedrala patriarhală, alături de patriarhii Miron și Nicodim ai României.

Comentarii Facebook


Știri recente