Pomenirea părintelui Teofil Părăian la 6 ani de la trecerea la Domnul

Sute de pelerini din întreaga ţară fost prezenţi în Duminica a 23-a după Rusalii (25 octombrie 2015) la sfintele slujbe oficiate în paraclisul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. A fost oficiată Sfânta Liturghie, iar apoi Slujba Parastasului la împlinirea a şase ani de la trecerea în veşnicie a arhimandritului Teofil Părăian, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului care citează Ziarul Lumina, Ediţia de Transilvania.

Liturghie arhierească

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, şi cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La Sfânta Liturghie a participat şi Preasfinţitul Daniil al Episcopiei Dacia Felix, iar în soborul slujitor s-au aflat egumenul mănăstirii făgărăşene, protosinghelul Atanasie Roman, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Şaguna din Sibiu, ieromonahi şi preoţi de la parohii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul vocal Anatoly şi de membri ai Organizaţiei Tinerilor din Sibiu.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu. Ierarhul a explicat credincioşilor învăţăturile desprinse din Evanghelia citită în această duminică, când s-a relatat minunea vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.

„Mântuitorul Hristos a acceptat ca diavolul să intre în turma de porci tocmai ca să ne dea încă o lecţie şi pentru a ne arăta că diavolul nu are stăpânire nici măcar peste o turmă de porci. Acest lucru este amintit şi într-o rugăciune de exorcizare din cadrul slujbei de la Botez. Această rugăciune batjocoreşte pe diavol, amintindu-i tocmai că nu a avut stăpânire nici peste turma de porci şi că nu va avea stăpânire nici peste sufletul unei fiinţe umane. Mântuitorul Hristos a vrut să le dea o lecţie şi consătenilor, compatrioţilor celui demonizat, care ţineau foarte mult la această turmă de porci, chiar dacă evreii nu consumă carne de porc. Vindecat, demonizatul a rămas la picioarele Mântuitorului Hristos până când au venit locuitorii din Ghergheseni, care în loc să-I mulţumească pentru binefacerea făcută faţă de această fiinţă umană oropsită şi faţă de ei, cei terorizaţi de acest demonizat, I-au cerut să plece de la ei, pentru că se temeau de El. Ei nu se temeau de Hristos, ci se temeau că vor fi pedepsiţi pentru consumul de carne de porc, lucru interzis de legea iudaică”, a spus Părintele Mitropolit.

Un dătător de bucurie şi blândeţe

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Parastas pentru părintele Teofil Părăian, fiind pomeniţi şi părinţii marelui duhovnic de la Sâmbăta de Sus, alături de monahii, ctitorii şi binefăcătorii aşezământului monahal.

La finalul slujbei de pomenire, Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul le-a amintit credincioşilor cele mai importante virtuţi ale părintelui Teofil Părăian, învăţăturile sale duhovniceşti şi felul unic prin care îi îndruma pe oameni spre cele sfinte.

„Părintele Teofil ne-a fost celor mai mulţi dintre noi îndrumător sufletesc, binefăcător şi povăţuitor. Ne rugăm pentru sufletul lui şi mă gândeam că n-am văzut multe lacrimi nici măcar la cei foarte apropiaţi şi asta pentru că, după cum simţim cu toţii, pomenirea părintelui Teofil se transformă în mare măsură într-o bucurie”, a spus Preasfinţia Sa.

Nu în ultimul rând, Preasfinţitul Părinte Ilarion le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi sutelor de credincioşi pentru prezenţa la acest moment de omagiere a părintelui Teofil Părăian. Ierarhul a amintit şi de conferinţa duhovnicească organizată sâmbătă, 23 octombrie, în Aula Academiei Teologice de la Sâmbăta de Sus, unde a fost evocată personalitatea marelui duhovnic: „Ne-am bucurat să ne amintim de părintele Teofil, de învăţătura sa, prezentate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, de părintele profesor Ovidiu Moceanu, de părintele stareţ Iustin de la Mănăstirea Oaşa, de părintele Sabin Vodă, de Preasfinţitul Sofian şi alţi invitaţi. Trebuie să ne amintim mereu de părintele Teofil, ca să nu uităm că a fost un dătător de bucurie şi blândeţe”.

Soborul slujitor şi o bună parte din credincioşi au mers şi la mormântul părintelui Teofil Părăian, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Comentarii Facebook


Știri recente