Pomenirea Maicii Benedicta. Din cauza pandemiei, Mănăstirea Putna a amânat pentru 20 august expoziția dedicată ei

Marți s-au împlinit 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Maicii Benedicta (Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga), care a lăsat prin testament să fie îngropată la Mănăstirea Putna.

Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a oficiat slujba de pomenire la mormântul ei și a evocat personalitatea și aspirațiile spirituale ale celei care a fost cel mai mare eminescolog din cultura română.

După slujbă, care a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Fundației „Credință și creație”, Părintele Stareț a evocat câteva mărturii date de Maica Benedicta în presa vremii, înainte să devină monahie.

În 2003, ea spunea: „Nu cred că am să regret vreodată. Ce poate să-ți facă mai multă plăcere decât să te apropii de Dumnezeu?”

„Prin acest cuvânt se înțelege foarte clar că ea dădea curs glasului lăuntric, chemării pe care Dumnezeu i-o adresa. Maica Benedicta a iubit viața frumoasă, viața înaltă a monahismului”, a spus arhimandritul.

„Vă amintiți, la înmormântare, cât de frumos și zâmbitor îi era chipul. Aș îndrăzni să spun că privea Cerul deschisă, senină, privind la Cel pe care a dorit să Îl aibă, la Hristos Domnul”.

El a mai spus că mănăstirea pregătește, cu sprijinul familiei Radu și Rodica Marinescu, o expoziție de fotografie și manuscrise dedicată Maicii Benedicta. Expoziția trebuia inaugurată în aceeași zi ca și comemorarea, dar, din cauza stării de urgență, evenimentul a fost reprogramat pentru 20 august, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea ei.

„Să ne rugăm și să îi cerem Maicii Benedicta ca, de acolo, de sus, să vegheze și mai mult asupra neamului. Ea veghează și asupra neamului, și asupra culturii române. Chemând-o și pomenind-o în rugăciunile noastre, și ea ne va pomeni pe noi înaintea Preabunului Dumnezeu”, a încheiat Părintele Stareț Melchisedec.

Mănăstirea Putna a înființat Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, care pune la dispoziție gratuit, în format digital, studiile academicienei despre Eminescu, alături de colecții dedicate părinților contemporani și mărturiilor despre prigoana comunistă din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herței.

Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut în 20 august 1920 la București și a învățat credința de la bunicul ei, preot din Mărășești. A studiat Dreptul și Literele și a predat 34 de ani la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, pe a și condus-o. După 1989, a fost vicepreședinta Academiei Române.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente