Pomenirea lui Mircea cel Bâtrân la Mănăstirea Cozia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, astăzi, 31 ianuarie 2014, la Mănăstirea Cozia, din orașul Călimănești, județul Vâlcea, Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa Starețul Mănăstirii Stănișoara, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de pomenire a 596 de ani de la trecerea la Domnul a marelui voievod și domn Mircea cel Bătrân (31 ianuarie 1418 – 31 ianuarie 2014), informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După slujba de pomenire, grupul vocal psaltic „Axios” al Mănăstirii Cozia, dirijat de Ierodiaconul Efrem Boangher, a prezentat auditoriului un concert de muzică eclesiastică intitulat sugestiv: „Să știți c-a murit creștin, Brâncoveanu Constantin!”.

În continuare la Trapeza nouă a mănăstirii, s-a desfășurat colocviul cu titlul „Domnia lui Mircea cel Bătrân și a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu – demnitate, responsabilitate și smerenie în conducerea Țării Românești”. Întrunirea a fost moderată de către Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa.

În cadrul ședinței, au susținut prelegeri prin care au evocat viața și domnia celor doi iluștrii domnitori ai Ungrovlahiei părinții profesori: Pr. Prof. George Pomenește – „Relațiile diplomatice ale Sfântului Constantin Brâncoveanu cu Imperiul Habsburgic, Veneția și Polonia„, Pr. Prof. Dr. Laurențiu Rădoi – „Mircea cel Bătrân și Biserica neamului” și Arhim. Dr. Vartolomeu Androni – „Activitatea cultural-misionară a Mănăstirii Cozia”, temă citită de către Ierodiaconul Efrem Boangher. Au mai rostit alocuțiuni: Prof. Dr. Florin Epure, Directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea și Ing. Dr. Mihail Sporiș, istoric și eseist.

Delegat din partea Centrului Eparhial la acest eveniment a fost Părintele Constantin Olariu Inspector eparhial, care a transmis mesajele de binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim și Preasfințitului Episcop Vicar Emilian Lovișteanul.

Manifestarea religios-culturală a reunit astăzi la străvechea chinovie coziană, stareți de la mănăstirile Turnu, Stănișoara și Troianu, Primarul Stațiunii Călimănești – Căciulata, Florinel Constantinescu, Prof. Univ. Dr. Ioan St Lazăr, Eugen Petrescu, președinte Asociația Națională „Cultul Eroilor”- filiala Vâlcea, alte oficialități, preoți, profesori, personalități ale culturii vâlcene, istorici, jurnaliști, monahi și credincioși.

Evenimentul a fost organizat de către Mănăstirea Cozia sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului și se înscrie în cadrul anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Eparhia Râmnicului.

Mircea cel Bătrân (n 1355 – 31 ianuarie 1418), voievod al Țării Românești (între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418), a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai Ungrovlahiei. Fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, pe numele de botez Dimitrie, din familia Basarabilor, apare în actele oficiale ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stapânitorul, Io, Mircea mare voievod și domn …”, dar și ca „Mircea cel Mare” în istoriografia română. Este recunoscut ca și ctitor a numeroase biserici și mănăstirii în țară dar și la Muntele Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente