Pomenirea eroilor la Catedrala Patriarhală

În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate ale Patriarhiei Române, după Sfânta Liturghie, astăzi, 22 decembrie 2013, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român în decembrie 1989. La Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a eroilor din decembrie 1989 a fost oficiată după Sfânta Liturghie, de la orele 12:00, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Este o datorie fundamentală a noastră să pomenim mereu pe eroii neamului din toate veacurile și din toate locurile. Însă, în această zi de 22 decembrie, o zi sfântă pentru istoria noastră contemporană, ne rugăm în mod special pentru iertarea păcatelor și pentru fericita odihnă a celor care acum 24 de ani în urmă, cu prețul vieții lor, au redobândit libertatea unui neam întreg, a unui neam îngrădit, umilit și robit de un regim comunist ateu care a limitat la maxim toate libertățile noastre de manifestare, de la cele de conștiință până la cele sociale. Libertatea este un dar fundamental al lui Dumnezeu făcut omului chiar în actul creării sale. Noi mărturisim că omul a fost creat după Chipul lui Dumnezeu și destinat să ajungă la asemănare cu El. Prin Chipul lui Dumnezeu noi înțelegem acest mănunchi de daruri sfinte pe care Dumnezeu le-a sădit în inima omului și anume: înțelepciunea, rațiunea dreaptă, liberul arbitru și toate celelalte daruri duhovnicești care fac din om cea mai prețioasă ființă a întregului univers , a spus Preasfinția Sa potrivit Radio TRINITAS.

De asemenea, în această perioadă, la cimitirele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga țară, se oficiază slujbe de pomenire a celor care și-au jertfit viața în urmă cu 24 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente