Pomenirea eroilor înhumați la Țiganca: „Sunt modele pentru noi”, spune PS Veniamin

La slujba de pomenire a eroilor neamului înhumaţi la Ţiganca, Episcopul Basarabiei de Sud a subliniat că „sfinții și eroii sunt modele pentru noi”.

„Ei ne cheamă să păstrăm moștenirea lor și să afirmăm valorile spiritualității neamului nostru”, a precizat ierarhul la finalul parastasului oficiat joi în cimitirul mănăstirii unde se află îngropaţi nu mai puţin de 1.020 de soldaţi români care şi-au pierdut viaţa pentru eliberarea Nordului Bucovinei şi a Basarabiei.

Lupta de la Ţiganca este considerată de istorici cea mai sângeroasă bătălie purtată de români pentru reîntregirea graniţelor ţării. Pierderile armatei române s-au ridicat la 4.271 de morţi, 12.326 de răniţi şi 6.168 de dispăruţi.

Părintele Episcop Veniamin a reamintit celor prezenţi la slujba de pomenire din 28 mai faptul că prin jertfa eroilor s-a clădit neamul românesc.

„Așa cum fără Cruce nu există Înviere, nici fără curaj și demnitate, fără sacrificii și jertfă, nu există realizări și împliniri pentru un neam, pentru o țară sau pentru o generație. Generația lor, a celor care au crezut în izbânda neamului s-a încununat cu multe împliniri, dar ea a făcut multe jertfe”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Ierarhul a remarcat că uitarea nu s-a aşezat peste eroii, deoarece, „în fiecare an, urmașii acestora vin la Ţiganca să înalțe o rugăciune și să atingă pământul Sfințit cu sângele și jertfa soldaților români care și-au îndeplinit cu responsabilitate și demnitate misiunea de a apăra patria și valorile neamului’’.

La eveniment au participat Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, colonelul Cristi Ladaniuc, atașat al apărării, militar și aero, E.S. Doamna Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul și oficialități locale.

VEȘNICĂ POMENIRE EROILOR NEAMULUI! În ziua Înălțării Domnului, Preasfințitul Părinte #Veniamin, Episcopul Basarabiei…

Publicată de Episcopia Basarabiei de Sud pe Joi, 28 mai 2020

Ambasadorul Daniel Ioniță a mulțumit Preasfințitului Părinte Veniamin pentru „slujba oficiată și pentru grija pe care mănăstirea Ţiganca o are față de acest cimitir”.

El a vorbit despre semnificația jertfei eroilor pentru păstrarea identității și a ființei neamului.

„Libertatea pe care o avem azi s-a dobândit cu multe sacrificii, iar vitejia, curajul și sacrificiul lor au condus România pe drumul istoriei așezându-o la loc de cinste printre celelalte popoare europene”.

După oficierea parastasului au fost depuse coroane de flori ca semne ale recunoștintei pentru jertfa lor.

Foto credit: Facebook/Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente