Pomenire și recunoștință pentru „îngerul copiilor”

Cu ocazia împlinirii a trei ani de la trecerea la cele veșnice a profesorului dr. Alexandru Pesamosca, conducerea Spitalului de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din Capitală a organizat ieri, 10 septembrie, mai multe manifestări comemorative pentru părintele pediatriei românești, supranumit și „îngerul copiilor”, informează Ziarul Lumina.

Numeroși părinți cu copii, adulți de diferite vârste, care în vremea copilăriei au fost vindecați de către reputatul chirurg Alexandru Pesamosca, cadre medicale și oameni care l-au cunoscut și l-au îndrăgit au participat ieri la manifestările comemorative care au avut loc în curtea Spitalului de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”, cu prilejul dezvelirii monumentului cu bustul regretatului profesor. Acestea au debutat prin cuvintele comemorative rostite de către reprezentanți din partea Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, Primăriei Generale a Capitalei, Spitalului de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” și alte personalități. Din partea Bisericii noastre, delegat a fost Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis gândul de profundă recunoștință din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea excepțională în slujba societății pe care a desfășurat-o în timpul vieții profesorul Alexandru Pesamosca. De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că profesorul Pesamosca a fost un om providențial, iubit de Dumnezeu, medic de geniu, dar și un fiu foarte dinamic al Bisericii Ortodoxe Române. „Profesorul Pesamosca este o legendă, iar comportamentul său profund creștin nu și l-a manifestat doar după 1989, întrucât cea mai mare parte a activității sale s-a desfășurat în timpul regimului comunist, ci încă din perioada aceea el a fost un medic mărturisitor, afirmând întotdeauna că el nu este decât un instrument prin care Dumnezeu lucrează, vindecă și alină suferințele copiilor care sunt aduși în acest spital. Conștiința că lucrează împreună cu Dumnezeu este una pe care o au sufletele foarte sensibile și deschise să perceapă realitatea spirituală care le înconjoară, iar dânsul a fost un om de o finețe și de o sensibilitate deosebite. Filantropia sa este proverbială. Toți ucenicii și cei care l-au cunoscut vorbesc în primul rând de corectitudinea lui, pentru că nu accepta nici un fel de stimulare din partea familiilor copiilor internați aici. Din contră, din salariul său cumpăra jucării și dulciuri mai ales pentru copiii care proveneau din familii sărace, copiii care nu erau vizitați de către familie ș.a. De aceea, viața profesorului Pesamosca este pentru orice medic, dar și pentru orice creștin un model de urmat”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam.

Din partea conducerii Spitalului de Urgență pentru copii „M.S. Curie” au susținut cuvântări comemorative Daniel Buzatu, managerul spitalului, și prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, șef clinică chirurgie ortopedie pediatrică. Prezent la această manifestare comemorativă a fost și actorul Dan Puric, care a apreciat prezența numeroasă ca fiind un prinos de recunoștință față de acest „doctor fără de arginți”.

După dezvelirea monumentului cu bustul profesorului Alexandru Pesamosca, realizat de sculptorul Constantin Sinescu, Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul, împreună cu doi preoți și un diacon, a săvârșit o slujbă de pomenire.

Profesorul Alexandru Pesamosca a fost inițiatorul construirii actualei biserici din incinta spitalului, în apropierea căreia a dorit să fie înmormântat, dar și susținătorul prezenței în spitale a preotului. A trecut la Domnul la data de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente