Pomenire pentru părintele Sofian Boghiu

Mormintele marilor duhovnici sunt mereu înconjurate de flori și lumânări. Iar la vremea pomenirii lor, ucenicii din toate colțurile țării vin pentru a aduce un omagiu și a se ruga împreună pentru părinții lor duhovnicești mutați de la noi. Astfel s-a întâmplat și sâmbătă, 7 septembrie, când a fost pomenit părintele Sofian Boghiu, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 11 ani, după cum informează Ziarul Lumina.

Sâmbătă dimineață, biserica Mănăstirii Antim a fost plină de credincioși care s-au rugat împreună cu slujitorii pentru veșnica fericire a duhovnicului lor. Aici, a fost săvârșită mai întâi Sfânta Liturghie, iar apoi, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba Parastasului, înconjurat de un sobor din care au făcut parte arhim. Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, arhim. Mihail Stanciu, arhim. Clement Haralam, arhim. Chiril Lovin și alți slujitori.

La final, Preasfinția Sa a făcut o evocare a marelui duhovnic. „A îndrumat destinele duhovnicești ale multor călugări care au viețuit în această mănăstire, ale foarte multor mireni și ale multor ierarhi care au locuit aici și l-au luat pe părintele Sofian de povățuitor și model al vieții lor duhovnicești. Părintele Sofian, și după 11 ani de la trecerea sa la cele veșnice, rămâne un învățător al smereniei, al rugăciunii neîncetate, al bunătății creștine, al slujirii celorlalți și rămâne un model pentru fiecare dintre cei care l-am cunoscut. Dacă îl vom urma, am putea nădăjdui să ajungem la aceleași roade duhovnicești pe care el, ca un pom bun, sădit lângă izvoarele Evangheliei, le-a rodit în viața sa de monah și de slujitor al Bisericii”, a spus PS Varlaam.

Pelerinaj și pomenire la Căldărușani

După pomenirea de la Antim, mulțimea de credincioși împreună cu părinții slujitori au mers la Mănăstirea Căldărușani, în cimitirul căreia vrednicul de pomenire arhimandrit Sofian își doarme somnul de veci întru nădejdea învierii. Reprezentanții Mănăstirii Antim au pus la dispoziția credincioșilor patru autocare și astfel a fost posibilă deplasarea mulțimii de participanți.

La Căldărușani, mulți alți credincioși veniseră din alte părți pentru a participa și ei la pomenire.

Arhim. Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, înconjurat de un sobor de ieromonahi, și ierodiaconi de la cele două mănăstiri, a săvârșit slujba Parastasului în biserica de la Căldărușani, vorbindu-le la final pelerinilor despre imaginea vie a părintelui Sofian.

„Atunci când rușii au ocupat Basarabia, călugării din acea zonă au fugit din fața invaziei și s-au retras în aceste zone, fiind primiți cu multă căldură de către români. Părintele Sofian și alți călugări au fost primiți în această mănăstire a Căldărușanilor. De aceea, parastasul făcut în această zi este un parastas și întru pomenirea tuturor celor care au fost împreună cu dânsul. Părinții care l-au primit, l-au îngrijit și închinoviat sunt împreună acum în fața Bunului Dumnezeu și se roagă pentru noi, cei care am dorit să participăm la pomenirea părintelui nostru Sofian.

De ce a fost atât de iubit părintele Sofian nu numai în București, ci în toată țara? Pentru că a avut mereu dorința sinceră a rugăciunii și dorința primirii noastre, a celor necăjiți cu sufletul, care aveam nevoie de un cuvânt, un sfat, de spovedania și de slujbele pe care părintele le făcea pentru noi”, a arătat părintele arhimandrit Vicențiu Oboroceanu.

Prin purtarea de grijă a obștii de la Antim, toți pelerinii au primit pachete cu alimente întru pomenirea marelui duhovnic.

Părintele Sofian s-a născut pe 7 octombrie 1912 la Cuconeștii Vechi, județul Bălți, și a trecut la cele veșnice pe 14 septembrie 2002. Cunoscut nu doar ca stareț chibzuit și trăitor al învățăturii lui Hristos, părintele Sofian a fost în același timp și un deosebit pictor bisericesc, iar ca duhovnic a reușit să fie un veritabil „zugrav de suflete”, întipărind în sufletele ucenicilor dragostea față de Hristos și de Biserică. A fost membru al „Rugului Aprins și din această cauză a suferit detenție politică.

Comentarii Facebook


Știri recente