Pomenire de opt ani a Mitropolitului Antonie Plamadeala, la Sâmbăta de Sus

Sute de credincioși au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și la slujba de pomenire a Mitropolitului Antonie Plămădeală.

Ziua de pomenire și de rugăciune pentru sufletul marelui mitropolit al Ardealului a început cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de urmașul acestuia pe scaunul de la Sibiu, IPS Mitropolit Laurențiu. Slujba religioasă a fost oficiată în Paraclisul mănăstirii, iar în soborul slujitor au făcut parte starețul mănăstirii făgărășene, arhimandritul Ilarion Urs, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, viețuitori ai așezământului monahal și alți preoți, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor prezenți despre viața Sfântului Ioan Botezătorul și a amintit momentul întemnițării și al uciderii sale. Ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul este model de ascet și de prooroc, un ales al lui Dumnezeu, care a pregătit venirea Mântuitorului Iisus Hristos în mijlocul poporului ales.

După Sfânta Liturghie, ierarhul și soborul slujitor au oficiat slujba de parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală. După pomenire, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București și fost director la Conferința Bisericilor Europene, a amintit tuturor câteva lucruri importante din viața și activitatea Mitropolitului Antonie Plămădeală. Părintele professor și-a adus aminte cu drag de activitatea Mitropolitului Antonie pe plan ecumenic și de capacitatea acestuia de a reprezenta Biserica Ortodoxă cu multă demnitate și înțelepciune la întâlnirile internaționale.

Pomenirea Mitropolitului Antonie Plămădeală s-a încheiat cu o slujbă la mormântul acestuia din incinta mănăstirii, în prezența multor credincioși care l-au cunoscut și au fost apropiați de ierarhul trecut la Domnul. La această slujbă religiosă au fost pomeniți și ceilalți mitropoliți ai Ardealului, o parte dintre aceștia fiind înmormântați tot la mănăstirea făgărășeană.

Comentarii Facebook


Știri recente