Pomenim pe Patriarhii Iustin şi Teoctist cu multă recunoştinţă şi admiraţie – Episcopul Varlaam

Episcopul Varlaam Ploieşteanul i-a pomenit sâmbătă în Catedrala Patriarhală pe Patriarhii Iustin şi Teoctist „cu multă recunoştinţă şi admiraţie pentru lucrarea lor excepţională în condiţii vitrege”.

Slujba de pomenire a fost ocazionată de împlinirea lunea viitoare a 11 ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Teoctist şi marţi a 32 ani de la trecerea la cele veşnice a Patriarhului Iustin.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

În cuvântul rostit, Episcopul vicar patriarhal a prezentat date biografice ale celor doi patriarhi şi a subliniat în mod special că s-au remarcat prin „atitudinea lor demnă de a salva şi apăra valorile creştine ale neamului nostru românesc”.

De asemenea, ei „nu au precupeţit niciun efort ca să întărească şi să dezvolte lucrarea Bisericii noastre în societatea noastră, societate în care rolul Bisericii este atât de necesar şi atât de important”.

„Dumnezeu să-i odihnească, iar amintirea lor să fie veşnică, iar pilda vieţii lor să fie pentru fiecare slujitor al sfântului altar, dar şi pentru fiecare fiu al Bisericii noastre un model de urmat în toate zilele vieţii noastre”, a spus Episcopul Varlaam.

Cei doi patriarhi sunt înmormântați în incinta Catedralei Patriarhale.

În timpul slujbei au fost înălţate rugăciuni şi pentru victimele incendiilor din Grecia, mai ales că, potrivit Preasfinţiei Sale, „Biserica Ortodoxă Greacă a fost strâns legată de pregătirea şi activitatea celor doi iluştri patriarhi pomeniţi astăzi”.

Patriarhia Română a venit în ajutorul sinistraţilor din Grecia şi a lansat recent un apel pentru o colectă de fonduri.

Foto Credit: Iulian Dumitraşcu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente