Polonia: PS Jerzy Pańkowski a fost ales Episcop de Wrocław și Szczecin

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Poloneze s-a întrunit în ședință de lucru marți sub președinția Preafericitului Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii.

În cadrul ședinței din 16 mai 2017, Preasfințitul Părinte Jerzy Pańkowski de Siemiatycze, Episcop vicar al Eparhiei de Varșovia, a fost ales Episcop de Wrocław și Szczecin, în urma vacantării scaunului eparhial prin decesul Arhiepiscopului Jeremiasz (Ieremia) Achimiuk (†17 aprilie 2017).

Potrivit unui comunicat remis de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Poloneze, ceremonia de întronizare a noului chiriarh al Eparhiei de Wrocław și Szczecin va avea loc duminică, 18 iunie 2017, în orașul Wrocław.

Preafericitul Părinte Sava a hotărât printr-un decret semnat marți ridicarea PS Jerzy de Wrocław și Szczecin  la rang de Arhiepiscop.


Arhiepiscopul Jerzy Pańkowski s-a născut în data de 4 august 1974. La vârsta de 15 ani a intrat în Mănăstirea Buna Vestire din Supra. A urmat cursurile Seminarului Ortodox din Varșovia și ale Facultății de Teologie din cadrul Universității Kapodistria din Atena. În data de 1 ianuarie 1995 a fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Sava de Bialystok și Gdansk, iar în luna septembrie 1998 a depus voturile monahale.

A fost hirotonit ieromonah de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului în data de 15 octombrie 1998. În anul 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Poloniei l-a ales Episcop cu titulatura de Siemiatycze. Hirotonia întru arhiereu a avut loc în data de 28 ianuarie 2007. În anul 2010, Sfântul Sinod l-a ales episcop al Ordinariatului Ortodox al Armatei Poloneze.

După obținerea titlului de doctor în teologie în anul 2008 a fost numit profesor în cadrul Academiei Creștine de Teologie și coordonator al Departamentelor de Teologie Practică și Teologie Ortodoxă.

© Wiadomosci

Comentarii Facebook


Știri recente