Polonia: Mitropolitul Sava a sfinţit biserica renovată a mănăstirii ortodoxe din Supraśl

Church Consecration at Suprasl Monastery

Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii, a oficiat duminică slujba de sfinţire a bisericii renovate a Lavrei Supraśl, transmite orthodox.pl. La baza sfintei mese a fost aşezat, conform tradiţiei, un fragment din din moaştele Sfântului local Gabriel de Białystok, Mucenic la vârsta de şase ani.

Biserica ocrotită de Sfântul Ioan Teologul a trecut printr-o perioadă îndelungată de renovare. Lucrările de restaurare la locaşul de cult s-au desfăşurat începând cu anul 1993.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie arhierească prezidată de Mitropolitul Primat al Poloniei, la care au concelebrat Arhiepiscopul Iacov de Białystok şi Gdansk, Episcopul Grigorie de Supraśl şi Episcopul Jerzy (Gheorghe) de Siemiatycze.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de Moleben în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi, pomeniţi în data de 12 februarie după calendarul iulian neîndreptat.

În cuvântul rostit, Preafericitul Părinte Sava a făcut referire la eforturile constante depuse într-o perioadă dificilă de timp pentru reconstruirea Mănăstirii Supraśl. El şi-a exprimat dorinţa şi speranţa de a sfinţi şi biserica centrală a mănăstirii închinată praznicului Bunei Vestiri, care trece în prezent prin lucrări de restaurare la nivelul frescelor.

Mitropolitul Sava a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în reconstrucţia Bisericii Sf. Ioan Teologul şi în organizarea festivităţilor dedicate sfinţirii acesteia.

În continuare, Primatul Bisericii Poloneze a reflectat asupra pildei Fiului Risipitor, chemând pe toţi cei care au părăsit Biserica să se întoarcă în sânul ei, deoarece „Biserica Ortodoxă este calea către viaţă şi mântuire”. Mitropolitul Sava a reamintit că Biserica Ortodoxă a supravieţuit în Polonia datorită credinţei şi jertfei predecesorilor, facându-i astfel pe credincioşi responsabili de moştenirea primită.

În aceeaşi zi, chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Grigorie de Supraśl, şi-a sărbătorit ziua onomastică.

Comentarii Facebook


Știri recente