Polonia: Aniversarea a 25 de ani de învățământ religios ortodox

În data de 28 mai 2016, la Mănăstirea Sfintelor Marta și Maria din Sfântul Munte Grabaraka din Polonia, au avut loc festivități dedicate aniversării a 25 de ani de educație religioasă ortodoxă în școli. Întâlnirea jubiliară a fost prezidată de Preafericitul Părinte Sawa, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii, informează orthodox.pl.

În deschiderea evenimentului a fost oficiată Sfânta Liturghie și o slujbă de mulțumire (Te Deum) de către Preasfințitul Părinte Jerzy (Gheorghe), Episcop de Siemiatycze și președinte al Comisiei pentru Catehizare a Bisericii Ortodoxe Poloneze.

La eveniment au participat clerici și cateheți ai parohiilor Eparhiei ortodoxe de Varșovia și Bielsk, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației.

Programul a cuprins o conferință, moderată de dr Jan Zieniuk, responsabil al Mitropoliei Ortodoxe pentru educația religioasă. Preafericitul Părinte Sawa a adresat un cuvânt în care a făcut referire la provocările asociate cu pregătirea cadrelor didactice, odată cu reintroducerea disciplinei Religie Ortodoxă în școlile poloneze. Preafericirea Sa a subliniat importanța rolului și misiunii cateheților, precum și exemplul personal al acestora în educația religioasă și educarea tinerilor. Mitropolitul Sawa a adresat un apel cadrelor didactice pentru a se preocupa constant de dezvoltarea lor spirituală și intelectuală. De asemenea, a subliniat faptul că frica de Dumnezeu duce la înțelepciune și smerenie, respect și dragoste, precum și la o bună relație cu aproapele.

Preasfințitul Părinte Jerzy s-a adresat celor prezenți făcând referire la rolul important pe care l-a avut Mitropolitul Sawa pentru reintroducerea și organizarea învățământului ortodox în școli, precum și pentru pregătirea cadrelor didactice. Episcopul Jerzy a subliniat progresele făcute în privința educației ortodoxe: dezvoltarea curriculum-ului, publicarea manualelor pentru elevi și a celor pentru profesorii de religie, realizarea de materiale educative etc.

Dna Jadwiga Mariola Szczypin, reprezentant al Ministerului Educației, a apreciat demersurile făcute de Biserica Ortodoxă Poloneză în domeniul educației creștin-ortodoxe.

În continuare, Dr. Lilli Busłowskiej a prezentat lucrarea „25 de ani de predare a religiei ortodoxe în școli”, în care sunt cuprinse realizările Bisericii Poloneze în domeniul educației religioase în școli, în perioada 1990-2015.

La final, în semn de apreciere pentru eforturile depuse, Preafericitul Părinte Sawa a oferit cadrelor didactice prezente Ordinul Sfintei Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, și diplomă de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente