Policlinica Providența își extinde capacitatea: Mitropolitul Teofan a sfințit al doilea sediu

Părintele Mitropolit Teofan a sfințit sâmbătă sediul extins al Policlinicii Providența a Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările au început în 2020 și au costat peste două milioane de euro, asigurați din fondurile Mitropoliei. Policlinica nu a fost deloc închisă în timpul crizei sanitare și a contribuit la eforturile de combatere a pandemiei de Covid-19.

Noul corp al policlinicii este situat pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, lângă Catedrala Mitropolitană, și are suprafața de 1.000 de metri pătrați. Extinderea include nouă cabinete medicale, un centru performant de gastroenterologie și altul de chirurgie mică.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a precizat că prin această activitate Biserica reînnoadă tradiția îngrijirilor medicale oferite aproapelui, așa cum a făcut până în secolul al XIX-lea, când așezămintele de la spitalele „Precista” din Roman, sau „Sf. Spiridon” din Iași erau întemeiate și gestionate de Biserică.

„A fost o perioadă de pauză din cauza vremurilor, și puțin câte puțin, și în alte zone ale țării, dar și aici, la Iași, reluăm activitatea din trecut, încercăm să o împlinim la nivelul exigențelor de astăzi, Dumnezeu ne-a ajutat, oamenii buni au fost alături de noi, și am ajuns și în această zi”, a spus Mitropolitul Teofan.

„Ne-a ajutat până acum, gândindu-ne că ajutorul a venit prin rugăciunea zecilor de mii de pacienți care, din anii 2000, cu atât mai mult în ultima perioadă când structura medicală «Providența» s-a extins.”

Mitropolitul Teofan a sfințit extinderea Policlinicii Providența a Arhiepiscopiei Iașilor sâmbătă, 21 mai 2022. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

„Cred că rugăciunile lor și osteneala cadrelor medicale care i-au primit cu drag, au încercat să le înțeleagă suferința, și nădăjduim că au plecat cu mulțumirea că au fost ascultați, au fost respectați, iar recunoștința lor, s-a transformat cu certitudine în rugăciune, pentru că ceea ce vedem era de negândit, pentru că nu îndrăzneam să plecăm din celălalt sediu, unde se află acum Librăria «Doxologia». A fost greu, Dumnezeu ne-a ajutat, și mulțumim tuturor pentru tot și pentru toate”, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.

O formă de slujire a aproapelui

„De 10 ani, această policlinică, după mutarea ei în «Spațiul I», a cunoscut o dezvoltare accelerată, pentru că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a crezut în ea, a crezut în noi și a avut încredere, așadar se cuvine acum să vă mulțumim”, a declarat la eveniment și ec. Daniela Năclad, directoarea Policlinicii „Providența”.

„Împreună cu o echipă de oameni valoroși, Părintele Mitropolit a văzut «Providența» ca o formă de slujire a aproapelui. Țin să le mulțumesc ostenitorilor, angajați și colaboratori, fără de care nimic nu ar fi fost posibil aici. Ne-am bucurat împreună, ne-am încurajat unii pe alții, am plâns împreună. Așa fac frații, iar noi toți suntem aici o familie unită, mare și frumoasă, care împreună cu cea de acasă, împlinește viața noastră, a tuturor celor de aici”, a mai spus directoarea policlinicii.

Ea a anunțat că în acest an se va extinde și personalul, astfel încât la finele anului numărul specialiștilor medicali va fi de peste 100. „În fiecare dintre noi o să găsiți un om corect, onest, bine pregătit, empatic, medici care lucrează cu Dumnezeu în actul vindecării, ostenitori care fac tot posibilul ca cine vine la noi să nu plece dezamăgit”, a spus ec. Daniela Năclad.

Daniela Năclad, Directoarea Policlinicii Providența, a primit „Crucea Moldavă” de la Mitropolitul Teofan după slujba de sfințire oficiată de ierarh sâmbătă, 21 mai 2022. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Părintele Mitropolit Teofan i-a înmânat directoarei Daniela Năclad „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cei care au contribuit la extinderea unității medicale au primit distincții de vrednicie.

25 de ani: Servicii medicale gratuite pentru mii de pacienți

În prezent, în unitatea medicală, activează 90 de angajați, dintre care 55 sunt medici. Totodată, policlinica are 25 de specialități clinice și paraclinice.

„Providența” a început în 1998 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Policlinica a fost inaugurată sub denumirea de „Centrul de Diagnostic și Tratament”, în octombrie 2000, în prezenţa Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, a Înaltpreasfințitului Părinte Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi a altor ierarhi români.

Extinderea Providența II se află în apropierea Catedralei Mitropolitane și a fost sfințită de părintele mitropolit sâmbătă, 21 mai 2022. Foto: Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

În 2008 și-a deschis porțile Spitalul „Providența”, primul din cadrul Bisericii, cu o structură avizată de Ministerul Sănătății. Policlinica s-a mutat într-un spațiu nou, care a fost sfințit de Părintele Patriarh Daniel, în 13 octombrie 2012.

Prin intermediul Fundației Medicale „Providența” au beneficiat de servicii medicale gratuite mii de pacienți. Instituția medicală face parte din Sectorul de asistență socială și  medicală „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente