Poetul național Mihai Eminescu comemorat de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, Duminică, 15 iunie 2014, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, o manifestare cultural-religioasă dedicată poetului național Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, săvârșită de către soborul slujitorilor catedralei în catedrala propriu-zisă, Preacucernicii Părinți Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, și Violin Mureșan, slujitori ai Catedralei Episcopale, au oficiat, în paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale, slujba Parastasului pentru pomenirea poetului Mihai Eminescu, urmat un program cultural susținut de elevi de la mai multe școli din Oradea.

Evenimentul a fost moderat de Doamna Viorica Cherteș, președinte al A.F.O.R.E.O. Programul artistic a cuprins poezii din lirica eminesciană recitate de elevele Nedeea Chiciudean și Regina Kovacs, dar și de Aurelia Ignat membră a Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

În deschiderea manifestării, Părintele Violin Mureșan a fost o scurtă expunere a vieții poetului nepereche, evidențiind rolul său în spiritualitatea ortodoxă, în timp ce tânărul teolog Alexandru Carțiș a prezentat perspectiva eminesciană asupra lumii și a credinței prin versuri din lirica lui Mihai Eminescu.

Invitatul special al evenimentului a fost doamna Lect. Univ. Dr. Claudia Timofte, șeful Cancelariei Prefectului Județului Bihor, care a transmis mesajul Domnului Prefect Claudiu Pop cu prilejul evenimentului și a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

Manifestarea s-a încheiat cu interpretarea de către cei prezenți a unor prelucrări muzicale pe versurile poetului național Mihai Eminescu.

La eveniment au participat preoți, profesori, elevi, oameni de cultură din municipiul Oradea și numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente