Poetul naţional Mihai Eminescu a fost pomenit la Catedrala Patriarhală

Poetul Național, Mihai Eminescu, a fost pomenit vineri în Catedrala Patriarhală la împlinirea a 129 de ani de la trecerea la cele veșnice la slujba parastasului oficiată de arhim, Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei.

Slujba a fost oficiată imediat după încheierea Liturghiei.

După slujba de parastas, părintele arhimandrit a susţinut un cuvânt în care a vorbit despre poetul neamului românesc.

Despre Mihai Eminescu, arhim. Clement Haralam a spus că este pomenit „la 15 ianuarie, ziua sa de naștere și deopotrivă la 15 iunie, ziua trecerii sale din lumea aceasta pământeană„ deoarece a fost „fiu al Bisericii Ortodoxe pe care a respectat-o şi a cântat-o în poeziile sale”.

Din preocupările multiple ale lui Eminescu în domeniul culturii, părintele Clement a subliniat „sentimentul său patriotic-național, dar și religios, numind Biserica Ortodoxă maica neamului nostru strămoșesc.

Un lucru minunat pe care l-a remarcat poetul național, spune părintele arhmandrit, este legătura dintre cult și cultură.

Poetul a înțeles foarte bine legătura dintre cult și cultură, deși unii intelectuali încă nu găsesc acestă legătură. Mihai Eminescu, simbolul Culturii române, a sesizat că actul cultural nu se poate despărți de actul cultual, după cum cuvântul cultură este legat de cuvântul cult.

La final, Părintele Clement a spus că în anul centenar, când cinstim pe înfăptuitorii Marii Uniri de la 1918, „ne amintim de Poetul național, care a zis: Istoria omenirii este desfășurarea gândirii lui Dumnezeu, adeducând astfel faptul că Marea Unire din 1918 avea să se întâmple prin îngăduința lui Dumnezeu.

De asemenea, tot vineri, de la ora 10:00, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat slujba parastasului la mormântul poetului național Mihai Eminescu din cimitirul Bellu.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente