Poetul naţional comemorat la Putna | „Eminescu este din plămada acestui neam. Să fim recunoscători Bunului Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit”

Comemorare-Mihai-Eminescu-Putna-2018-04

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat duminică la Mănăstirea Putna. Slujba parastasului a fost oficiată de arhim. Melchisedec Velnic care a vorbit apoi despre iubirea pe care Mihai Eminescu a manifestat-o faţă de „de patrie, de Biserică și de limba” noastră. „Eminescu este din plămada acestui neam, este al nostru. Dacă Dumnezeu ni l-a dat, să fim bucuroși, recunoscători și mulțumitori Preabunului Dumnezeu”, a subliniat părintele stareţ.

În contextul anului centenarului Marii Uniri, citând din creaţia eminesciană „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, părintele stareţ a întrebat retoric: „Oare pentru câți dintre fiii României de astăzi, țara, România, mai este țara de dor”?

„Dorul de țară înseamnă dor de tot ceea ce este frumos, de valorile şi de sufletul acestui popor, de cultura lui, de domni, de sfinții strămoși, de Miorița, de baladele noastre frumoase, de mila și dragostea acestui popor, de smerenia lui. Câți mai simt acest dor? Și câți mai doresc României de astăzi La trecutu-ți mare, mare viitor”, spus părintele Melchisedec Velnic.

Slujba Parastasului a fost oficiată cu prilejul debutului celei de-a XXVII-a ediție a festivalului literar „Mihai Eminescu” desfăşurat în Suceava,  în perioada 14-15 ianuarie 2018. Pomenirea poetului la ctitoria Sfântului Voieod Ştefan cel Mare este o tradiţie în condiţiile în care Mihai eminescu este iniţiatorul Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, organizat la Putna, în 1871.

În continuare, participanții la festivalul literar au depus coroane la bustul lui Eminescu din incinta mănăstirii și au participat în Sala Eminescu din Casa Domnească a mănăstirii la un microrecital susținut de elevii școlii din Putna.

A urmat decernarea Premiului „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană pe 2017. Premiul a fost obținut de către profesorul universitar doctor Ștefan Munteanu, pentru volumul „Opinii privind filosofia lui Eminescu”, care a subliniat în cuvântul său că „Eminescu a dus și poezia și filozofia la întâlnire cu Absolutul”.

Foto: monah Timotei Tiron
Montaj și imagine: Iosif Andronic

Comentarii Facebook


Știri recente