Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Cahul

Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat joi o slujbă de pomenire pentru poetul Grigore Vieru cu prilejul împlinirii a 84 de ani de la nașterea omului de cultură basarabean.

Slujba a fost oficiată în biserica Sf. M. Mc. Pantelimon din mun. Cahul.

În cuvântarea sa, Preasfințitul Părinte Veniamin a vorbit celor prezenți despre rolul important pe care l-a avut poetul „în redeșteptarea națională, despre eforturile și zbuciumul prin care a reușit readucerea grafiei latine în vremurile greu încercate pentru Basarabia”.

La eveniment au fost prezenţi: Excelența Sa Dna Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, și Domnul Cosmin Ungureanu, viceconsul.

„Prin simplitatea și sensibilitatea versurilor sale a redat pe înțelesul tuturor dorul după lucrurile spirituale spre care trebuie să tindem”, a spus Episcopul Veniamin.

„Opera lui rămâne ca un testament prin care suntem îndemnați să ne iubim țara, părinții, să ne păstrăm cultura și identitatea în ciuda tuturor vitregiilor vremii, pentru că numai așa putem dăinui și duce mai departe un tezaur întreg de valori care sunt, mai mult sau mai puțin, cunoscute”.

După ceremonia din biserică, toți cei prezenți la eveniment s-au deplasat la statuia poetului din mun. Cahul, unde au depus flori.

Poetul Grigore Vieru s-a născut în ziua de 14 februarie 1935, în satul Pererita din fostul județ Hotin (azi Republica Moldova, raionul Briceni).

În data de 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. S-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente