Pocăinţa se construieşte numai pe ruinele mândriei, atenţionează IPS Irineu

Adresându-se credincioşilor craioveni cu prilejul sărbătorii Soborului Sf. Ioan Botezătorul, IPS Irineu a explicat ce înseamnă pocăinţa şi cum putem dobândi această virtute. El a precizat că „nu ţine de aspectul formal, exterior, ci se adresează interiorului” şi „presupune schimbarea totală a modului de viaţă”. Ierarhul a subliniat următorul aspect: „pocăinţa se construieşte numai pe ruinele mândriei”.

Înaltpreasfinţia Sa a afirmat că toate actele pocăinţei, care presupun în primul rând părerea de rău pentru păcatele săvârşite şi hotărârea de a nu le mai săvârşi, trebuie să fie marcate de smerenie, trebuie îmbrăcate în haina bunei cuviinţe, cu smerita cugetare, cum spuneau părinţii noştri.

El a subliniat că pocăinţa porneşte de la abandonarea păcatului mândriei. Când am reuşit să demolăm tot ceea ce am construit având la bază mândria, a spus ierarhul, tot ceea ce am făcut cu multă sârguinţă spre slava deşartă a acestei lumi, spre lauda oamenilor, abia atunci devenim mai câştigaţi, precum vameşul păcătos care a spus: Dumnezeule, fi milostiv mie, păcătosului! (Luca 18,13)”,.

De asemenea, în omilia rostită la Paraclisul mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova Mitropolitul Olteniei a detaliat textul evanghelic care relatează despre „Începutul propovăduirii Domnului” (Matei 4, 12-17) şi a subliniat rolul Sfântului Ioan Botezătorul de Înaintemergător al Domnului şi îndrumător al tuturor credincioşilor creştini pe calea mântuirii.

„Evanghelia rânduită spre a fi citită în această duminică la Sfânta Liturghie a fost aşezată cu înţelepciune de Biserica noastră după Botezul Domnului, pentru a ne arăta încă odată că Cel care s-a botezat în Iordan este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu venit în lume să ne scoată din întunericul păcatului şi al morţii”.

Totodată, IPS Părinte Irineu a menţionat rolul de îndrumător al creştinilor pe calea mântuirii pe care îl are Sfântul Ioan Botezătorul.

“Sfântul Proroc Ioan Botezătorul ne este povăţuitor, ne este îndrumător deoarece el ne arată permanent calea, ne arată drumul spre Tatăl ceresc. Lucru ce este de mare folos într-o lume plină de confuzii, îndoieli, de patimi şi ispite ce ne abat de la calea cea dreaptă. Însă, ca să beneficiem, să avem folos de la un asemenea mare îndrumător, trebuie să-l ascultăm şi să-i urmăm îndemnul. Căci dacă nu ascultăm de sfinţii şi bineplăcuţii lui Dumnezeu, nu putem dobândi ceva bun în această viaţă”, a conchis IPS Irineu.

Biserica „Sfânta Treime” – paşi în istorie

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova a fost reclădită în secolul al XVIII-lea de principii Alexandru şi Dimitrie Ştirbei, pe temelia unei biserici mai vechi, cu ajutorul cunoscutului arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

Din fondurile bisericii a fost construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat până în 1939.

Biserica „Sfânta Treime” – Ştirbei din Craiova s-a bucurat mulţi ani de calitatea de paraclis voievodal şi este considerată o bijuterie a arhitecturii bisericeşti din oraş şi din întreaga Oltenie. Pictura este de o frumuseţe aparte, mobilierul a fost lucrat în Franţa şi montat aici în anul 1906, iar clopotniţa şi-a păstrat forma originală din timpul primei construcţii având şi avantajul poziţiei sale (este aşezată chiar în parcul din centrul oraşului).

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente