Pocăința este întoarcerea de la starea contrară firii, explică Mitropolitul Andrei

Mitropolitul Andrei a spus duminică la Breaza, județul Bistrița-Năsăud, faptul că Perioada Triodului este una dedicată prin excelență pocăinței. Atât cântările liturgice, cât și textele evanghelice duminicale ne îndeamnă să ne pocăim, a semnalat Înaltpreasfinția Sa.

În acest context, ierarhul explicat ce este pocăința.

Mitropolitul Clujului a amintit atât etimologia slavă a termenului – pokajanije – care înseamnă „părere de rău”, cât și pe cea latină – penitentia, insistând însă asupra cuvântului grecesc metanoia, care înseamnă „schimbarea modului de viață”.

Ierarhul a spus că în limba română cuvântul nu este înțeles bine mereu pentru că în graiul popular sunt desemnați „pocăiți” membrii cultelor neo-protestante.

„Nu e precis”, a semnalat părintele mitropolit, „Pocăința este o taină mare pe care Dumnezeu a lăsat-o Bisericii dându-ne posibilitatea să ne facem din răi buni”.

Citându-l pe Sfântul Ioan Damaschin, ierarhul a spus că Pocăința este „întoarcerea de la starea cea contrară firii la starea firească”, „de la diavolul la Dumnezeu”.

În cadrul omiliei, Mitropolitul Andrei a spus că cel mai frumos exemplu de pocăință este cel al „Fiului Risipitor” din textul evanghelic duminical.


La finalul Sfintei Liturghii, primarul comunei Negrilești, Dumitru Costin, a acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei Negrilești: Părintelui Mitropolit Andrei, exarhului mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Arhim. Motogna Macarie, fiu al satului Breaza, și președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Pentru mai multe detalii, consultați site-ul oficial al Radio Renașterea.

Foto credit: Marius Romilă și Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente