Platformă de dialog inter-religios pentru pace și solidaritate, lansată la Chișinău

O platformă de dialog inter-religios pentru pace și solidaritate a fost lansată marți la Chișinău. Inițiativa aparține Organizației Religiilor pentru Pace și Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Mitropolitul Petru al Basarabiei a participat la eveniment alături de lideri religioși din întreaga lume, de Asistentul Înaltului Comisar pentru Protecție, Gillian Triggs, Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, și reprezentanții unor organizații religioase din Republica Moldova.

Organizatorii și-au propus să scoată în evidență rolul credinței și implicării principalilor actori în răspunsul la crizele umanitare de nivel național și global. Evenimentul a scos în lumină consensul dintre religii pentru pace și solidaritate, evidențiind importanța sprijinului continuu pentru refugiați și comunitățile gazdă din Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Preotul Ciprian Ion Ioniţă, consilier patriarhal coordonator al Sectorului social-filantropic din Administrația Patriarhală, a subliniat sprijinul Bisericii Ortodoxe Române acordat refugiaților ucraineni pe parcursul ultimului an atât pe teritoriul României, cât și în Republica Moldova și Ucraina. În calitatea sa de Președinte al Federației Filantropia, care cuprinde 25 dintre cele mai importante ONG-uri ale Bisericii, inclusiv Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, părintele Ciprian Ion Ioniţă a precizat:

„Încercăm mereu prin solidaritate, prin compasiune, să ajutăm toate persoanele refugiate care au nevoie de ajutor”, a declarat Părintele Ciprian Ioniță, în calitatea sa de Președinte al Federației Filantropia, care cuprinde 25 dintre cele mai importante ONG-uri ale Bisericii.

„Am dezvoltat diverse programe, de la transporturi umanitare, la organizarea unui adăpost pentru persoane refugiate. Și în continuare, suntem bucuroși că putem să facem lucruri importante pentru persoanele strămutate, pentru că este o criză umanitară nemaiîntâlnită de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Însă considerăm că, fiind aproape și uniți, putem să trecem cu ajutorul Bunului Dumnezeu peste toate greutățile”.

Aprecieri pentru Misiunea Socială „Diaconia”

Francesca Bonelli, Reprezentantă UNHCR în Republica Moldova, și-a exprimat aprecierea profundă față de Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei pentru suportul acordat copiilor refugiați și familiilor în căutare de adăpost și protecție în Republica Moldova. Bonnelli a mai spus că speră ca modelul moral al acestui răspuns concentrat pe sprijinirea refugiaților și a comunităților gazdă deopotrivă să se răspândească dincolo de contextul actual, ghidând și alte țări în procesul de gestionare a crizelor din viitor.

Igor Belei, director Executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”, susține că evenimentul de marți a fost „o formă de recunoaștere a implicării din partea celei mai mari structuri inter-religioase pentru pace”.

„Pe de altă parte, platforma de astăzi confirmă cât de importantă poate fi deschiderea și implicarea fiecărui stat în gestionarea crizelor umanitare în sprijinul confraților aflați în suferință, dincolo de religie. Ori țările mici, deși nu pot da cifre mari, sunt în stare să ofere modele de umanitate, așa cum au spus-o atât de bine chiar liderii Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați”, a mai spus Igor Belei potrivit unui comunicat transmis de Misiunea Socială „Diaconia”.

Pe lângă lansarea platformei de dialog inter-religios, agenda evenimentului a inclus vizite de nivel local și în cadrul comunităților religioase care au avut un rol important în sprijinirea refugiaților pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto credit: Misiunea Socială „Diaconia”

Comentarii Facebook


Știri recente