Pirați spirituali și ambarcațiuni ideologice – Episcopul Ignatie despre fricile creștinului

Episcopul Ignatie al Hușilor reclamă acțiunile oamenilor care se comportă față de Corabia Bisericii lui Hristos ca niște „pirați” și generează frică prin tot felul de „ambarcațiuni ideologice”. Ierarhul a semnalat duminică, în predica rostită la Deleşti, Vaslui, că în orice condiții creștinii trebuie să dea dovadă de curaj și încredere în Hristos, Conducătorul Corabiei.

Remarca a fost făcută în contextul citirii la Sfânta Liturghie a textului evanghelic care prezintă „Umblarea pe mare” (Matei 14:22-34).

„Evanghelia ne transpune într-o realitate cu care ne confruntăm fiecare dintre noi. Sunt nenumărate momentele din viaţa noastră în care credem că este cazul să capitulăm, să renunţăm la luptă. Vicisitudinile vieţii sunt atât de puternice, încât ajungem la concluzia lăuntrică că totul este în zadar”, a spus Preasfinția Sa.

Pirați spirituali și ambarcațiuni ideologice

„Credem că, aflându-ne în mijlocul valurilor, în mijlocul vânturilor, corabia vieţii noastre se scufundă. Poate sunt şi unii care vor să ne înece, venind în jurul nostru cu tot felul de «ambarcaţiuni», comportându-se ca nişte «piraţi» care vor să ne smulgă din corabia care este Biserica. Hristos întotdeauna ne transmite acest mesaj: să îndrăznim şi să nu ne temem!”, a subliniat PS Ignatie.

Ierarhul a explicitat că există în societatea actuală foarte multe „ambarcaţiuni ideologice”, unele mai perfide decât altele, care încearcă să ne destabilizeze, „piraţi spirituali” care devin suporteri a tot ceea ce consideră ei că ţine de „diversitate” și că sub tutela toleranţei, ei sunt cei mai intoleranţi!

„Sunt foarte ostili Bisericii şi manipulează”, a avertizat Preasfinția Sa.

Frica trădează neîncrederea în Hristos

Totodată, părintele episcop a atras atenția că frica creștinilor în fața oricăror încercări trădează neîncrederea în Hristos.

„Noi, oamenii, nu reuşim întotdeauna să avem privirea aţintită înspre Hristos şi ne lăsăm seduşi, captivaţi, încovoiaţi de fricile lumii acesteia, de teroarea lumii de astăzi. Ne comportăm ca Petru, credem că ne înecăm, că viaţa noastră este pusă în pericol. Puţina lui credinţă rezida în faptul că nu a reuşit să creadă cuvântului lui Hristos: «Vino!», indiferent de câte valuri, câte încercări ar fi venit”.

Episcopul Hușilor a explicat că puţina credinţă a lui Petru nu reiese din faptul că nu avea certudinea că poate să meargă pe mare, ca şi Hristos. „Domnul nu pentru aceasta îi atrage atenţia, ci pentru că Petru nu a avut încredere în chemarea adresată: «Vino!»”.

„Minunea nu era că mergea pe mare, minunea adevărată presupune să ai încredere în Hristos când te cheamă, indiferent de cât de greu îţi este, oricât de imposibil ţi se pare contextul în care ţi se spune să-L urmezi, să te duci spre El”.

Unii clamează că noi deja am naufragiat. Se înșală!

Despre „unii care chiar clamează şi sunt convinşi că noi deja am naufragiat, deja ne pierdem şi ne înecăm ca Biserică, ca mesaj, ca purtători de valori creştine”, ierarhul a spus că se înşală.

„Chiar dacă ei vor să ne «salveze» de multe lucruri, nu vor reuşi, pentru că numai Hristos ne poate salva de orice fel de iminenţă a vreunui pericol care să ne smulgă din corabia Bisericii”.

Preasfințitul Părinte Ignatie a fost prezent duminică în Parohia vasluiană Deleşti pentru a oficia resfințirea bisericii „Buna Vestire”, informează Episcopia Hușilor.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente