Preasfințitul Părinte Ieronim a explicat duminică la Catedrala Arhiepiscopală din Roman textul evanghelic despre Pilda Semănătorului și a subliniat că aceasta se referă la întreaga noastră viață, la lumea în care trăim.
„Această pildă se referă la viața noastră, la lumea în care trăim pentru că aceste tipuri de pământ nu sunt altceva decât întinsul acesta al lumii noastre, unde omul, care este o ființă complexă, cu trup și suflet, pe lângă suflet viu și nemuritor, are voință, rațiune și sentimente, poate să priceapă, să înțeleagă cuvântul lui Dumnezeu”, a explicat Episcopul Daciei Felix.
Rodirea cuvântului lui Dumnezeu, a explicat în continuare ierarhul, este un criteriu esențial al desăvârșirii, care poate fi influențat de numeroși factori.
„Ne întrebăm de ce semințele aruncate de Semănător nu au încolțit la fel, de ce nu au încolțit sută la sută? Acest lucru se datorează diferențelor spirituale, culturale și de obiceiuri pe care oamenii le au și diferențelor care există în lumea aceasta”.
De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre situația persoanelor care nu se află în comuniunea Bisericii, chiar dacă sunt oameni buni.
„Sunt în multe părți ale lumii oameni buni, dar dacă nu au primit întru desăvârșire cuvântul lui Dumnezeu nu pot să rodească sută la sută. Sunt confesiuni, credințe care nu se pot împărtăși de darurile lui Dumnezeu, deși și ei au, într-un fel, o credință în Dumnezeu”.
„Însă, neavând cuvântul adevărului, neavând dreapta credință, nu pot să aducă roadă desăvârșită”, a adăugat ierarhul.
„Dumnezeu se uită la inima omului pentru că în esență cei din vechime socoteau inima ca sediu al tuturor simțămintelor și purtătoarea personalității omului și ne îndeamnă să ne păstrăm inima curată, iar unul dintre marii sfinți ai Bisericii noastre ne sfătuiește să ne păstrăm inima curată și dacă vrem să ne mântuim, trebuie să ducem o viață eroică”.
„Dumnezeu dorește binele tuturor, însă oamenii străduindu-se realizează într-o măsură mai mare sau mai mică din cele ce Dumnezeu ne poruncește, dar trebuie să avem o râvnă dumnezeiască atât de înaltă încât chiar dacă ne este greu până la eroism”, a adăugat la final ierarhul.
Sfânta Liturghie a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Din sobor a făcut parte și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit, de asemenea, despre deschiderea manifestărilor dedicate hramului Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
„Facem începutul sărbătorilor închinate Sfintei Parascheva de la Roman, dar și de la Iași pentru faptul că cele două cetăți s-au unit în același duh, purtând duhul străvechi și sfânt al maicii noastre Parascheva”.
„În calitate de pelerini prin această viață avem întotdeauna compania sfinților și când avem această companie atunci împărțim aceeași pâine, care înseamnă a urma pe Hristos, Care este Pâinea vieții care ne hrănește și ne satură ca să dobândim acea putere și energie necreată în perspectiva urcușului duhovnicesc către Eshaton”, a adăugat la final Părintele Arhiepiscop.
Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului