Pilda celor poftiți la Cină | IPS Varsanufie: Acest ospăţ este Biserica lui Hristos

IPS Varsanufie a reflectat în cadrul predicii rostite duminică asupra sensurilor duhovnicești ce reies din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie: Pilda celor poftiți la Cină (Luca 14: 16-24). Arhiepiscopul Râmnicului a spus că cina reprezintă Biserica lui Hristos care are în centru Sfânta Euharistie:

Acest ospăţ este Biserica lui Hristos. Noi suntem invitaţi la acest ospăţ atunci când suntem chemaţi să participăm la slujbele bisericeşti, mai ales la dumnezeiasca Liturghie şi la împărtăşirea cu dumnezeiescul Trup şi Sânge al lui Hristos, a explicat ierarhul.

Noi refuzăm să mergem la acest ospăţ când nu venim la slujbele Bisericii, când în loc de bine facem rău, când preferăm grijile şi plăcerile lumeşti în locul vieţii în Dumnezeu, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Chiriarhul Râmnicului a slujit duminică în Parohia Câineni II, Protoieria Călimănești, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că a mai spus că această pericopă era imaginea unei cine împreună cu Fiul lui Dumnezeu, o anticipare a  Cinei de Taină, dar și a Tainei Sfintei Euharistii, pentru că Omul care a făcut cină este Dumnezeu.

În continuare, IPS Varsanufie a precizat că refuzul invitației la cină este cauzat de neînțelegerea bucuriei praznicului, care nu constă doar în bunătatea alimentelor ci este una duhovnicească, spirituală.

Așadar, această pildă ne ajută în pregătirea noastră duhovnicească pentru întâmpinarea praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos. Nu trebuie să neglijăm invitația la starea de sfințenie și comuniunea din Împărăția lui Dumnezeu. Să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne lumineze ca să nu refuzăm niciodată chemarea Sa, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente