Pictura Bisericii Sfântul Nicolae din Capitală a fost resfințită. Slujba a fost oficiată de Patriarhul României

Numeroși credincioși au participat duminică, 10 septembrie 2017, la resfințirea picturii lăcașului de cult cu hramurile Sfântul Nicolae și Sfântul Mucenic Miron din Capitală. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. În continuarea Liturghiei, Părintele Patriarh Daniel a resfințit pictura.

În cuvântul rostit celor prezenți, Patriarhul României a explicat importanța și simbolistica liturgică a picturii bisericești. Preafericirea Sa și-a început cuvântul prin a evidenția că un lăcaș de cult pictat este numit, în cântările de la sfințirea unei biserici, Noul Ierusalim.

Explicând în continuare semnificația duhovnicească a prezenței icoanelor în viața creștinilor, Patriarhul Daniel a evidențiat faptul că pictura unei biserici nu este o simplă podoabă, ci este veșmântul ei liturgic. După cum un preot nu poate sluji Sfânta Liturghie fără veșminte, tot așa într-o biserică în care nu există icoane nu se poate săvârși vreo slujbă, a spus Patriarhul României.

În finalul predicii sale, Preafericirea Sa a apreciat faptul că icoanele reprezintă mărturisirea credinței ortodoxe. De asemenea, Părintele Patriarh a spus că Ortodoxia se exprimă nu numai prin scrieri, ci și prin imagini. Conținutul icoanei fiind același cu al Evangheliei.

Cu prilejul slujbei de resfințire, părintele paroh Stelian Lăcătuș a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele coslujitor Marian Pletea iconom. De asemenea, binefăcătorii lăcașului de cult au primit acte de cinstire.

La final, Patriarhul României a vizitat așezământul social al parohiei care cuprinde un cabinet medical, un muzeu și o bibliotecă.

Foto credit: Mircea Popa / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente