Piatra Neamț: Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost cinstit la biserica unde a fost găzduit 26 de ani

Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost sărbătorit luni la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, ctitorie ştefaniană, loc de rugăciune şi gazdă a „moşului Gheorghe Lazăr” în perioada 1890-1916.

„Cinstirea sfântului a debutat duminică seara, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de părintele paroh Dan Ovidiu Cojan şi părintele Adrian Ciprian Timofte. Luni dimineața s-a oficiat Utrenia, Acatistul Sfântului Gheorghe Pelerinul şi Sfânta Liturghie, de către un sobor de zece preoţi de la parohiile pietrene, sub protia părintelui Valentin Tofan, protopop de Piatra-Neamţ”, se menţionează pe Doxologia.ro

Turnul clopotniţă a fost construit  la 1499, în timpul domniei Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Începând cu anul 1890, timp de 26 de ani Sfântul Gheorghe s-a ostenit în post şi rugăciune.

Vară şi iarnă, fără foc, fără pat, fără încălţăminte,  fără nimic pe cap, mâncând o dată-n zi, după apusul soarelui, dormind două ore pe noapte, în rest priveghind, a trăit din darul lui Dumnezeu şi din mila oamenilor.

Omilia de sărbătoarea Sfântului Gheorghe a fost adresată de părintele Ştefan Zaharia de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Gară din Piatra-Neamţ.

Clericul a evidenţiat viaţa smerită a Moşului Gheorghe Lazăr şi a „relevat importanţa căutării lui Dumnezeu de către fiecare om, atenţia asupra iubirii milostive a aproapelui şi folosul rugăciunii curate şi al citirii Psaltirii, după modelul Sfântului Gheorghe Pelerinul.”

Biserica l-a canonizat pe moş Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017.

Proclamarea canonizării a avut loc în 25 martie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar proclamarea locală a fost organizată sâmbătă, 23  iunie 2018, la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra-Neamţ.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente