Piatră de temelie pentru un nou lăcaș de cult

Pentru credincioșii din localitatea Vama, comuna Popești, Protopopiatul Iași 3, seara zilei de sâmbătă, 12 iulie 2014 , a reprezentat un moment așteptat de zeci de ani. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost așezată piatra de temelie a viitoarei biserici din această comunitate, ce o va avea ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla, potrivit mmb.ro.

Sâmbătă seara, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a sfințit locul și a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică din localitatea Vama, comuna Popești, care va fi construită la inițiativa și cu purtarea de grijă a părintelui Vasile Matcovici de la Biserica „Sf. Ilie Tesviteanul” – Popești. După slujba religioasă de sfințire a apei și a untdelemnului, cu care s-a sfințit apoi piatra de temelie și crucea pentru Sfântul Altar al noii biserici, pr. Mihail Roșu, protopopul Protopopiatului Iași 3, și pr. Vasile Matcovici au adresat câte un un scurt cuvânt preoților și credincioșilor prezenți.

„Această zi este una binecuvântată, întrucât rugăciunile Sfintei Teodora de la Sihla, așa cum altădată au străpuns Carpații, așa astăzi au străpuns văzduhul și Dumnezeu ne-a binecuvântat cu aceste momente deosebite. Cele 40 de familii ale localității Vama merită dreptul de a avea un locaș de închinare, arătând de nenumărate ori că sunt însetați de cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat pr. Vasile Matcovici.

În continuare, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre importanța construirii de biserici în toate comunitățile: „Putem spune că, dintr-un anumit punct de vedere, acest sat începe să existe cu adevărat, fiindcă s-a așezat aici loc spre închinare, loc de Liturghie, loc de pomenire și de pavăză pentru întreaga comunitate. Mă bucur că părintele Vasile a avut acest gând de a ridica biserică în localitatea de aici și am încredințarea că cei 30 de ani de slujire preoțească pe care îi are îl vor ajuta să înfăptuiască și această lucrare. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Nu am întâlnit până acum temelie de biserică pusă care, în cele din urmă, cu strădanii sau cu perioade de întrerupere, să nu ajungă în cele din urmă la săvârșire”.

La final, pr. Vasile Matcovici a fost hirotesit iconom stavrofor, iar unele persoane din comuna Popești și din localitatea Vama au primit distincții de vrednicie.

După slujba de punere a pietrei de temelie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu pr. protopop Mihail Roșu și cu pr. Vasile Matcovici, a vizitat Muzeul local de etnografie „Dr. Emilia Pavel”, întâlnindu-se și cu autorii compendiului monografic „Popeștii Iașilor – străveche vatră de civilizație pentru fiii comunei”: col (r) Grigore Radoslavescu și dr. ing. Elena Florescu. Ziua s-a încheiat cu un frumos spectacol artistic organizat la Biserica „Sf. Ilie Tesviteanul” – Popești și susținut de copiii din această parohie, la care au participat toți preoții prezenți la slujba de sfințire a locului, precum și numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente