Piatră de temelie pentru o nouă biserică în Parohia Crișeni, Protop. Zalău

În după amiaza zilei de 14 octombrie 2013, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică în Parohia Crișeni, Protopopiatul Zalău. Ocrotitorul noii biserici a fost ales a fi Sfântul Ioan Botezătorul, după cum a precizat Arhid. Adrian Onică.

Motivul pentru care s-a hotărât ridicarea unei noi biserici în parohie, deși vechea biserică a fost ridicată în urmă cu mai puțin de 30 de ani, s-a datorat faptului că vechea biserică se află la periferia localității, multor persoane vârstnice fiindu-le peste măsură de greu să ajungă la sfintele slujbe.

Istoria bisericiivechi din Crișeni este cel puțin una interesantă, arătând dificultățile ridicării unui locaș de cult în perioada comunistă.

La instalarea Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean ca preot paroh în localitatea Crișeni în anul 1976, vechea biserică a satului era într-o avansată stare de degradare. Astfel pereții erau ieșiți din planul vertical, producându-se o ruptură de peste10 cm între partea veche și o parte mai nouă a bisericii adăugată în anul 1967. În aceste condiții dorința părintelui a fost de a ridica o nouă biserică în sat, dar în acea perioadă era aproape imposibil obținerea unei autorizații de construcție din partea autorităților statului comunist ateu.Timp de aproape 11 ani părintele și membrii consiliului parohial au încercat obținerea autorizației în zadar. Abia în anul 1987 s-a obținut, nu o autorizație de construcție a bisericii, ci o aprobare tacită din partea autorităților comuniste. Lucrările la noua biserică au demarat în luna noiembrie a anului 1987. Zidurile noii biserici au fost ridicate înconjurându-le pe cele ale bisericii vechi. În cea de-a treia zi de Paști a anului 1989 biserica veche a fost demolată și scoasă afară pe ușile noii biserici, în momentul revoluției din decembrie a anului 1989 aceasta fiind pregătită deja pentru pictură.

Revenind în zilele noastre, în opoziție cu ceea ce s-a întâmplat la ridicarea bisericii vechi, astăzi, inițiativa ridicării unui nou locaș de cult pentru comunitate venind chiar din partea autorităților locale, a Primăriei Comunei Crișeni și a Consiliului Local Crișeni, aceste instituții asigurând și finanțarea ridicării noii biserici.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că dacă în perioada comunistă bisericile erau dărâmate, în zilele noastre este un timp propice pentru ridicarea de biserici lui Dumnezeu, pentru că nu mai trăim într-o perioadă de persecuții. Preasfinția sa a precizat de asemenea faptul că dacă sunt mai multe biserici vor fi mai puține pușcării. Un lucru foarte important pentru creștini este să și intrăm în aceste biserici, pe lângă munca la biserica de zid, fiind foarte importantă munca la biserica din suflet.

Comentarii Facebook


Știri recente