Piatră de temelie la noua biserică a Parohiei Voivozi-Șimian, Protopopiatul Marghita

Peste 200 de oameni au fost prezenţi, miercuri, 09 martie 2016, la aşezarea pietrei de temelie la noua biserică parohială din Voivozi-Șimian, protopopiatul Marghita, județul Bihor. Slujba de sfințire a pietrei fundamentale a noii biserici parohiale, cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost oficiată de Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

La acest eveniment duhovnicesc important viața Parohiei Voivozi – Șimani au fost prezente și doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române, din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.). Președintele instituţiei, Viorica Cherteș s-a implicat în achiziţionarea terenului pentru noua biserică. Trebuie amintit că în anul 2014, ca urmare a unui proces în justiţie, locașul de cult, casa parohială și 15 ha de terenau fost retrocedate comunităţii greco-catolice din localitate. Din acest motiv creştinii ortodocşi majoritari au fost nevoiţi să construiască o nouă biserică.

Începând din luna decembrie 2014, prin grija Părintelui Daniel Brisc, fostul paroh, în școala din localitate a fost amenajat un paraclis provizoriu, unde s-au săvârșit sfintele slujbe până în prezent, prin jertfelnicia actualului preot paroh, Bogdan Ionuț Feher, instalat în această parohie la 29 martie 2015”, după cum a precizat preotul Cristian Rus, consilier cultural și relații mass- media al Eparhiei Oradiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat importanţa zidirii unei noi biserici, activitatea pastoral-misionară şi statornicia în dreapta credinţă a credincioşilor.

La slujba de sfinţire au participat autorităţi locale şi judeţene.

Noul locaș de cult va fi construit după modelul vechii biserici de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din Arhiepiscopia Aradului, cea mai veche mănăstire cu funcționare neîntreruptă din România.

La finalul slujbei de sfințire a pietrei de temelie, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe Părintele paroh Bogdan Ionuț Feher, sachelar. Mai multe detalii pe eparhiaortodoxaoradea.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente