PF Teofil: „După ce a conştientizat importanța sufletului, Sf. Gherasim de la Iordan a disprețuit comorile pământești de dragul bunurilor cerești”

În Patriarhia Ierusalimului a fost cinstit sâmbătă, conform calendarului iulian nerevizuit, Sfântul Gherasim de la Iordan. Cu acest prilej, PF Teofil a liturghisit împreună cu mai mulţi ierarhi şi clerici la Mănăstirea ocrotită de sfânt şi aşezată pe Valea Iordanului, în apropiere de Ierihon.

Vorbind despre viaţa Sfântului Gherasim de la Iordan, Patriarhul a evidenţiat că el „a disprețuit comorile pământești de dragul bunurilor cerești nemuritoare” după ce şi-a dat seama cât de important este sufletul său.

În omilia rostită, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a mai precizat că lupta creștină pentru a ajunge la unirea cu Dumnezeu reprezintă „scopul final al Bisericii”.

În acest context, PF Teofil al III-lea a amintit că „Hristos este aproape de noi toți şi ne aşteaptă să ne apropiem de El după ce ne-am curățit mai întâi prin timpul postului care este incriminatorul păcatului și avocatul pocăinței”.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o procesiune în jurul Mănăstirii.

La final, cei prezenţi au participat la o agapă frăţească.

Sfântul Gherasim de la Iordan (+475) s-a născut în Licia (Asia Mică) din părinţi creştini care i-au oferit o educaţie aleasă. A intrat în monahism de tânăr, retrăgându-se în pustiul Tebaidei din Egipt. În vremea împăratului Marcian (450-457) a venit în Palestina, s-a stabilit într-un loc retras lângă râul Iordan, unde a întemeiat o mănăstire. Regulile de viaţă monahală pe care le-a rânduit în mănăstirea sa au ajutat la organizarea monahismului care era în perioada de început.

Din mărturiile Sfinţilor Ioan Evirat şi Sofronie Scolasticul aflăm că prin puterea lui Dumnezeu, de Sfântul Gherasim ascultau şi fiarele sălbatice. Astfel, un leu pe care Sfântul l-a îngrijit şi tămăduit îl însoţea întotdeauna, ascultându-l în tot ceea ce i se poruncea.

Foto Credit: jp-newsgate.net

Comentarii Facebook


Știri recente