PF Parinte Patriarh Daniel – membru de onoare al Academiei Romane

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, este incepand de astazi membru de onoare al Academiei Romane. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a fost ales membru de onoare in urma votului Adunarii Generale a Academiei Romane care s-a reunit astazi pentru a analiza propunerea de catre prezidiul acestui for. Potrivit declaratiei facute de presedintele Academiei Romane, acad. Ionel Haiduc, aceasta alegere reprezinta o recunoastere a personalitatii PF Parinte Patriarh Daniel: ‘Este o alegere facuta de Academia Romana a unei personalitati importante a vietii spirituale romanesti. Respecta o traditie, pentru ca in Academia Romana au fost anterior membri de onoare si Patriarhul Teoctist, dar si altii inaintea sa, iar noi am considerat util, necesar si important sa acordam aceasta cinstire noului Patriarh pentru ca relatia noastra cu Biserica Ortodoxa Romana este importanta si apreciata’.

In cadrul Adunarii Generale a Academiei Romane, alaturi de PF Parinte Patriarh Daniel a fost ales membru de onoare si Majestatea Sa Regele Mihai. Despre modul in care au decurs aceste alegeri ne-a vorbit acad. Emilian Popescu: ‘In Adunarea Generala a Academiei Romane au fost doua propuneri pentru alegeri de membri de onoare a ei, si anume PF Parinte Patriarh Daniel si Regele Mihai. S-au impartit buletinele de vot, vot secret, la cei prezenti, iar dupa numararea voturilor PF Parinte Patriarh a fost ales membru de onoare al Academiei Romane’.

PF Parinte Patriarh Daniel a fost propus pentru a fi ales in demnitatea de membru de onoare al Academiei Romane in urma cu aproximativ doua saptamani. Propunerea a fost facuta de catre prezidiul Academiei Romane, format din Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Dan Berindei, Florin Filip, Marius Iosifescu si Marius Sala, vicepresedinti ai Academiei, si Ioan Paun Otiman, secretar general al forului. In acest sens, acad. Emilian Popescu ne-a spus ca ‘nu a cerut PF Sa acest lucru ca sa fie membru de onoare, ci a fost solicitat sa primeasca aceasta distinctie printr-o delegatie formata din vicepresedintele Academiei, Dan Berindei, si acad. Gheorghe Vladucescu. Aceasta distinctie il plaseaza in cercul celor mai alesi oameni ai tarii noastre. Noi ne bucuram ca PF Sa a primit aceasta distinctie, iar Academia considera ca un asemenea membru ii face cinste’.

De asemenea, acad. Emilian Popescu s-a referit si la activitatea pe care PF Parinte Patriarh Daniel urmeaza sa o desfasoare in calitate de membru al Academiei Romane: ‘In aceasta calitate de membru de onoare va desfasura si o activitate stiintifica in cadrul sectiei specializate pentru Teologie, Pedagogie si Filosofie, si speram ca prezenta PF Sale in cadrul membrilor acestei sectii sa impulsioneze activitatea in domeniul religios, teologic ortodox, si sa aiba o alta prestanta intreaga sectie’.

Academia Romana are membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare. Numarul total de membri ai Academiei Romane, stabilit prin lege, este de 181, iar cel al membrilor de onoare este de 135, din care cel mult 40 din tara. In prezent, in Academia Romana sunt in jur de 90 de membri corespondenti, peste 80 de membri titulari si 28 membri de onoare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…