PF Parinte Patriarh Daniel isi serbeaza onomastica

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, isi sarbatoreste astazi ziua numelui, cand Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Prooroc Daniel. Cu acest prilej, la Catedrala patriarhala din Bucuresti a fost oficiata in aceasta dimineata o slujba de Te Deum. Slujba a fost oficiata de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in prezenta PS Vincentiu Ploiesteanu si PS Ciprian Campineanul, episcopi vicari patriarhali. La sfarsitul slujbei de Te Deum, PS Ciprian Campineanul a rostit un cuvant in care a vorbit despre semnificatiile oficierii unei astfel de slujbe si a evidentiat, totodata, personalitatea PF Parinte Patriarh Daniel: ‘Ne-am adunat cu totii aici ca sa aducem rugaciune de multumire inaintea lui Dumnezeu pentru darurile cu care Dumnezeu l-a inzestrat pe Parintele nostru Patriarh si pe care PF Sa nu de acum, ci din totdeauna le-a pus in slujba Bisericii si a credinciosilor pe care i-a pastorit. Am inaltat rugaciuni de multumire si de recunostinta ca Dumnezeu sa-l daruiasca Sfintelor Sale Biserici in pace, intreg, in cinste, sanatos, indelungat in zile, drept invatand cuvantul adevarului Sau. Inca din vremea studentiei, PF Sa a facut dovada ca invata drept cuvantul adevarului lui Dumnezeu, a dovedit ca este un teolog profund si harismatic, adanc inradacinat in Traditia Bisericii Ortodoxe, care a cautat cu timp si fata timp sa-L vesteasca in conformitate cu Evanghelia si cu teologia patristica pe Dumnezeu Mantuitorul Hristos. A facut aceasta cu mult succes in strainatate, timp de 11 ani, si de aceea este o personalitate cunoscuta si recunoscuta nu numai in tara, ci si peste hotare, si a facut dovada ca este un bun pastor de suflete, un bun teolog care a stiut sa imbine cele doua coordonate pe care le-a trasat in teza sa de doctorat – teologie si spiritualitate – vocatia didactica si cea spiritual-duhovniceasa atat ca preot, cat mai ales ca ierarh’.

De asemenea, PS Ciprian Campineanul s-a referit si la activitatea pe care PF Parinte Patriarh Daniel a desfasurat-o in anii de arhipastorire a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Cunoastem si recunoastem ca ceea ce PF Sa a realizat in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, acolo unde a fondat atatea institutii de invatamant teologic, atatea institutii social-caritative, centre culturale, pastoral-misionare, acolo unde a infiintat atatea parohii – peste 300 de parohii si 60 de manastiri, unde a hirotonit sute de preoti si a promovat intensificarea vietii monahale, ne dam cu totii seama cat de mult s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu, fiind credincios Evangheliei Sale si ramanand consecvent liniilor pe care si le-a trasat inca din vremea studentiei, acela de a aprofunda teologia ortodoxa si de a promova viata pastorala si spiritual-duhovniceasca’.

La finalul cuvantului, PS Ciprian a evidentiat si realizarile PF Parinte Patriarh Daniel din momentul instalarii PF Sale si pana in prezent, si a adresat, de asemenea, cateva ganduri si urari Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Suntem incredintati ca si aici, la inalta slujire la care a fost chemat de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Sa va continua sirul unor astfel de impliniri atat pe taram teologic, cat si administrativ-gospodaresc si spiritual-duhovnicesc. De cand bunul Dumnezeu a randuit sa vina in fruntea Bisericii ca Patriarh, se vad atatea realizari si ii dorim ca Dumnezeu sa-l invredniceasca sa vada implinite cu ochii tot ceea ce si-a propus sa realizeze in toate domeniile de activitate bisericeasca si indeosebi implinirea testamentului PF Parinte Teoctist, acela de realizare a Catedralei patriarhale. Ii adresam in numele dvs., a celor prezenti, pe calea undelor, dar si pe calea rugaciunii, cele mai bune urari, sanatate, si Dumnezeu sa-l invredniceasca sa sporeasca in intelepciune si in credinta spre binele Bisericii si a poporului pe care Dumnezeu i l-a randuit ca sa-l pastoreasca in calitate de Intaistatator’.

Tot cu acest prilej, la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi a fost oficiata o slujba de Te Deum. Slujba a fost oficiata de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de membrii Permanentei eparhiale Iasi si in prezenta PF Parinte Patriarh Daniel. La sfarsitul slujbei, PS Varsanufie Prahoveanul a subliniat legatura duhovniceasca dintre Sf. Prooroc Daniel si activitatea misionara a actualului Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. De asemenea, PS Varsanufie a adresat cateva ganduri si urari PF Parinte Patriarh Daniel: ‘Purtati numele unui mare prooroc din Vechiul Testament care, talcuit in limba romana, inseamna ‘Dumnezeu a judecat’ sau ‘Dumnezeu face dreptate’. Pentru proorocul Daniel, intreaga istorie a lumii se desfasoara in cadrul istoriei Imparatiei lui Dumnezeu. El este un prooroc prin viata lui, dar si prin ceea ce Dumnezeu i-a descoperit. Nu pot in aceasta zi decat ca Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa inmulteasca darurile cu care v-a inzestrat pentru a conduce cu intelepciune turma care v-a fost incredintata spre mantuire, pentru ca in viata Bisericii noastre sa se poata pregusta macar mici picaturi din taina Imparatiei lui Dumnezeu, care este o Imparatie a dreptatii. Asa cum proorocul Daniel a tinut vie credinta celor de un neam cu el intr-o tara pagana, tot astfel PF Voastra ati fost chemat in aceste vremuri de indiferentism religios sa tineti vie credinta acestui popor’.

PF Parinte Patriarh Daniel a multumit PS Varsanufie pentru cuvintele adresate, precum si tuturor celor care au slujit si au participat la slujba de Te Deum. De asemenea, PF Sa a evidentiat invataturile care se desprind din viata Sf. Prooroc Daniel: ‘Sf. Prooroc Daniel este un prooroc care ramane pana la sfarsitul vietii printre straini, dar nu uita poporul sau, traditiile sfinte si implineste voia lui Dumnezeu prin intelepciune si el poate fi astazi un ocrotitor al tuturor romanilor care se afla printre straini, un dascal si un chip luminos care ne arata cum trebuie sa pastram dreapta credinta chiar si atunci cand ne aflam in babilonul fiecarei civilizatii ajunsa la autosuficienta. Sfantul Prooroc Daniel ne arata ca putem sa pastram credinta stramosilor chiar atunci cand nu ne aflam in propria tara si putem implini voia lui Dumnezeu chiar si atunci cand suntem printre straini de alta religie si de alt neam’.

Intru multi si fericiti ani, Prea Fericite Parinte Patriarh!

Comentarii Facebook


Știri recente